IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

App Store донесе проблеми на Apple във Франция

Френски разработчици съдят компанията за злоупотреба с монополно положение

16:58 | 02.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Anthony Kwan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Американският технологичен гигант Apple е изправен пред съдебно дело от френски разработчици на приложения, които обвиниха производителя на iPhone в нарушаване на антимонополното законодателство на Съединените щати, като ги е таксувала прекомерно за ползването на App Store, предава Ройтерс.

Ищците в предложения колективен иск включват Société du Figaro, която разработва новинарското приложение на Figaro, L'Équipe 24/24, която прави приложението за спортни новини L'Équipe, както и Le Geste, асоциация на френските доставчици на съдържание.

Според жалбата, заведена във федералния съд в Оукланд, Калифорния, Apple е злоупотребила с монополното си положение върху разпространението на приложения на мобилни устройства, базирани на iOS, като е наложил само един магазин за софтуер за тях.

Ищците твърдят, че това е позволило на базираната в Купертино, Калифорния, компания да начислява антиконкурентни комисиони от 30% за период от 14 години, както и годишни такси от 99 долара за разработчиците на приложения, като същевременно задушава иновациите и потребителския избор.

„Няма реална бизнес необходимост или проконкурентна основана на поведението на Apple”, гласи жалбата. „Вместо това действията на Apple са предназначени да унищожат конкуренцията“.

Apple не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Жалбата изисква разпореждане срещу по-нататъшно антиконкурентно поведение, плюс тройни щети за нарушаване на федералния антимонополен закон и законите на щата Калифорния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още