fallback

Ubisoft: Отворени сме за още партньорства след сделката с Tencent

Компанията преминава през труден период, но гледа напред

12:10 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ubisoft, най-големият френски разработчик на видео игри, е отворен за още партньорства след сделката, в рамките на която китайската Tencent ще увеличи дела си в компанията. Това разкри съоснователят и главен изпълнителен директор на Ubisoft Ив Гиймо, цитиран от Ройтерс.

Коментарите той направи на фона на тежък ден за акциите на Ubisoft, които се сринаха със 17%, след като групата обяви, че Tencent ще стане най-големият ѝ акционер с цял от 11%.

Сделката оценява разработчика на „Assassin’s Creed” на около 10 млрд. долара

„Ние оставаме напълно независими и можем да работим с всяка външна компания, ако искаме“, посочва изпълнителният директор, който заедно с четиримата си братя основава Ubisoft през 1986 г. „Бяха големи преговори с Tencent”, допълва той и посочва: „Можем да прави каквото си поискаме“.

Трейдъри и анализатори заявиха, че споразумението с Tencent, което предвижда най-голямата компания за игри в света по приходи да сключи акционерен пакт с братята Гиймо, слага край на спекулативната привлекателност на акциите на Ubisoft.

Групата отдавна се разглежда като цел за поглъщане, тъй като братята притежават миноритарен дял. И все пак те успяха да отблъснат атаката на френския магнат Винсент Болоре чрез неговата медийна група Vivendi.

По-малкият разработчик на мобилни игри Gameloft, някога воден от брата на Ив Гиймо – Мишел, беше погълнат от Vivendi Преди шест години.

Потайните братя, синове на търговци на селскостопански продукти от малък град в Бретан, Западна Франция, се заклеха да защитят своята независимост – цел, която 62-годишният Ив Гиймо потвърди в четвъртък.

Значим напредък

Тази перспектива беше тествана наскоро чрез комбинация от слаби финансови резултати и обвинения в сексуален тормоз, което доведе до промени в управлението на компанията и обещания за промяна на корпоративната култура, описвана като сексистка от някои бивши служители.

„Да, препънахме се и го признаваме“, казва Гиймо. „Научихме много по пътя и постигнахме значителен напредък с конкретни планове за действие, ръководени колективно от нашите лидери“, посочва той.

Ubisoft похарчи около 200 млн. евро в брой за оперативни дейности през финансовата 2020/2021 г., след като генерира 169 млн. евро оперативен паричен поток през предходната година.

Финансовите неволи на компанията се развиха в допълнение към забавянето на премиерите на някои нови игри и засиления натиск върху ръководството в разгара на бума от сливания и придобивания в гейминг индустрията.

Microsoft например обяви, че ще придоие разработчика на „Call of Duty” Activision Blizzard за 69 млрд. долара.

Като част от плана си за завръщане към растежа, Ubisoft се опитва да внедри трите си основни игри – „Assassin’s Creed”, „Far Cry” и „Tom Clancy’s Rainbow Six” – във всички дигитални платформи, допълва Гиймо.

Групата иска трите бранда да достигнат общо 2 млрд. евро годишни приходи за период от пет години, посочва той.

Гиймо обяви, че „Assassin’s Creed” ще пусне следващото си издание „Mirage” през 2023 г. Същевременно Ubisoft си партнира със стрийминг платформата Netflix по разработката на три оригинални мобилни игри, включително една, която е базирана на този франчайз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още