IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent увеличи дела си във френското студио Ubisoft

Сделката оценява разработчика на близо 10 млрд. долара

10:06 | 07.09.22 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Tencent Holdings увеличава дела си в Ubisoft Entertainment в рамките на сделка, която оценява най-големия френски разработчик на видео игри на близо 10 млрд. долара. Това се случва, докато разполагащите със средства китайски играчи продължават да търсят растеж зад граница, предава Ройтерс.

Интересът към разработчика на „Assassin’s Creed” се засилва, докато най-голямата фирма за игри по приходи в света се бори със забавянето на растежа си у дома заради придобивки като закупуването на 16,25% дял в японския разработчик на „Elden Ring” – FromSoftware, обявено преди седмица. По същото време китайският конкурент NetEase каза, че ще купи френската компания Quantic Dream.

Най-новото споразумение на Tencent слага край на труден четиригодишен период за Ubisoft, в който имаше поредица от забавяния на нови игри и обвинения в сексуален тормоз, които доведоха до промени във висшия мениджмънт. За това време цената на акциите на фирмата спадна от около 100 евро до под 44 евро във вторник.

„Tencent е ключов акционерен партньор за много от лидерите в индустрията, който създаде някои от най-невероятните видео игри“, коментира главният изпълнителен директор на Ubisoft Ив Гиймо. „Тази трансакция засилва способността ни да създаваме голяма стойност в следващите години“.

Сделката прави Tencent част от акционерно съглашение с основателите на Ubisoft – семейство Гиймо, и увеличава общия ѝ дял в разработчика на игри до над 11%. Пактът включва придобиването на 49,9% в Guillemot Brothers Limited от Tencent с 5% права на глас, обяви Ubisoft.

Инвестицията на Tencent в Guillemot Brothers, която притежава по-голямата част от 15-процентния дял на фамилията основател на Ubisoft, се равнява на 300 млн. евро при оценка от 80 евро за акция на Ubisoft. Това оценява последната на над 10 млрд. евро.

Най-голямата китайска компания за игри и социални мрежи също така има право да увеличи директния си дял в Ubisoft до 9,99% от 4,5% в момента, обяви френското студио.

В началото на август Ройтерс писа, че Tencent планира да увеличи дела си в Ubisoft. Цената на акциите на китайската фирма спадна с около 2% в сряда сутринта в Хонконг.

Tencent няма да може да продава акциите си в компанията за период от пет години, след което семейство Гиймо ще има преференциално право да купи книжата, разкри Ubisoft. По думите ѝ Tencent е обещала да не увеличава директния си дял във френското студио над 9,99% от капитала за период от осем години.

Tencent, която купи първите си 5% в Ubisoft за 66 евро на акция през 2018 г., също така предоставя на холдинга на Гиймо дългосрочен заем за рефинансиране на дълга, разкри Ubisoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още