IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent отчете първия спад на приходите си

Компанията намали работната си сила с 5%

17:27 | 17.08.22 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Tencent Holdings записа първия спад на приходите си, след като работната ѝ сила се сви с почти 5%, което подчертава степента, до която влошаващата се икономика на Китай вреди на най-големите корпорации, пише Bloomberg.

Най-високо оценената компания в страната отчете първото тримесечно намаление на персонала от 2014 г. насам, тъй като съкращенията в глобалния технологичен сектор най-накрая застигнаха и оператора на WeChat. Приходите са се свили с повече от прогнозираните 3% до 134 млрд. юана (19,8 млрд. долара), а нетната печалба също не е отговорила на очакванията, понижавайки се с 56% до 18,6 млрд. юана през тримесечието до края на юни.

Tencent се бори със задълбочаващия се спад във втората по големина икономика в света – продукт на спада на цените на имотите и изненадващите блокади заради коронавируса от Шанхай до Шънджън. Несигурността носи хаос в бизнеса – от рекламата до облачния бизнес и игрите. Alibaba Group Holding този месец отчете първия си тримесечен спад на приходите, въпреки че резултатите се оказаха по-добри от опасенията.

Още преди макроикономическите сътресения огромната китайска интернет индустрия се изправи пред нова ера на по-спокоен растеж след десетилетие на свободна експанзия. Компании като Tencent се фокусират върху рентабилността, след като години наред се опитваха да извоюват големи парчета от пазара. Това се случи, след като правителственият натиск доведе до изтриването на над 1 трлн. долара обща пазарна стойност през 2021 г.

Има и някои положителни показатели. Приходите на Tencent от онлайн реклама са спаднали с рекордните 18% през тримесечието, но понижението беше по-малко от това, от което се опасяваха анализаторите. А коригираната нетна печалба от 28,1 млрд. юана се оказа с около 15% над очакванията. Цената на Prosus, един от най-големите акционери в Tencent, се понижиха с повече от 1% в Европа.

Корекции в прогнозата на Tencent Holdings Корекции в прогнозата на Tencent Holdings

Пекин продължава да носи главоболия на Tencent. Въпреки че регулаторите подновиха издаването на лицензи за игри през април след месеци на пауза, целящи справяне с пристрастяването, водещият китайски разработчик все още не е получил одобрение за нито едно заглавие тази година. Засега компанията разчита на вече остаряващи популярни игри като Honor of Kings, които да подкрепят бизнеса ѝ, докато се бори с нови хитове като Genshin Impact и Diablo Immortal. Компанията, която някога разчиташе на мрежа от инвестиции, простиращи се в стотици фирми, за създаване на възможности и нови пазари, от миналата година сигнализира, че ще започне да продава дялове от големите си местни инвестиции като JD.com и Meituan.

Движения на цената на акциите на Tencent от 2018 до 2022 г. Движения на цената на акциите на Tencent от 2018 до 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още