IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания започва задълбочен преглед на сделката на Microsoft и Activision

Местният регулатор има съмнения, че споразумението ще повлияе негативно на конкуренцията

18:07 | 15.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Планираното придобиване на разработчика на игри Activision Blizzard за 69 млрд. долара от Microsoft е изправено пред задълбочено разследване в Обединеното кралство, след като регулаторите заявиха, че сделката може да окаже негативно въздействие върху конкуренцията, пише Bloomberg.

Службата по конкуренция и пазари (CMA) обяви, че е решила да започне по-обстоен преглед на споразумението, след като Microsoft отхвърли идеята да направи промени, за да отговори на притесненията на регулаторите.

„Microsoft информира CMA, че няма да предлага никакви гаранции“, посочва агенцията.

Този ход беше очакван, след като по-рано CMA изрази притесненията си, че сделката може да доведе до значително ограничаване на конкуренцията на пазарите за конзоли, абонаменти и облачни услуги. Сега регулаторът има срок до 1 март да вземе окончателно решение.

Не се очакваше Microsoft да предложи някакви действия в своя защита след първоначалните констатации. CMA обикновено приема само еднократни мерки за възстановяване на пазара на този етап, но не и споразумения за бъдещо поведение, които са по-често срещани във втората фаза.

Сливането с Acitvision, която притежава едни от най-популярните гейминг франчайзи като Call of Duty, World of Warcraft и Guitar Hero, ще направи Microsoft третата по големина компания за игри в света и ще даде на производителя на Xbox разнообразие от заглавия за абонаментната ѝ услуга Game Pass.

„Готови сме да работим със CMA по следващите стъпки и да отговорим на всичките ѝ притеснения“, коментира президентът и заместник-председател на Microsoft Брад Смит.

CMA се присъединява към други регулатори по света като Федералната търговска комисия на САЩ в разглеждането на сделката. Европейската комисия в момента проявява голям интерес, въпреки че Microsoft все още не е завела официално документите към Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още