IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще повиши цените на App Store извън САЩ следващия месец

Причината е слабостта на все повече валути срещу щатския долар 

09:21 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Apple Inc. ще предприеме значителни увеличения на цените на приложенията и покупките в рамките на магазина си за приложения App Store от Европа до Азия, за да защити маржовете си, тъй като основните валути се обезценяват спрямо щатския долар, съобщава Bloomberg.

Клиентите в страните, които използват еврото, както и тези в Швеция, Япония, Южна Корея, Чили, Египет, Малайзия, Пакистан и Виетнам ще се сблъскат с повишение на цените още на 5 октомври, съобщи компанията в анонс до разработчиците. Ходът във Виетнам отразява и новите местни разпоредби относно събирането на данъци, заяви Apple, без да уточнява защо повишава цените на други места.

Силният долар може да е ключов фактор. В Япония цените се повишават с около 30% - значително поскъпване, което следва драматичното поевтиняване на йената през тази година. По-рано това лято Apple повиши в стрната цените на своите Mac, iPhone и iPad, за да отчете разликата във валутата. Еврото претърпя подобна съдба, като в момента се търгува на нива, близки до паритета спрямо щатския долар, и показва признаци на предстояща по-нататъшна слабост. 

„Apple не за първи път коригира цените в App Store, но това повишение е доста сериозно", каза базираният в Токио анализатор Серкан Тото от Kantan Games. „Неизбежно е, че корекцията на цените ще се усети от разработчиците на приложения и игри на засегнатите пазари. Възможно е сега хората да се колебаят повече от всякога дали да правят покупки в приложенията и разработчиците да бъдат принудени в бъдеще да проявят повече креативност по отношение на ценообразуването“. 

Независимо проучване показа, че през изминалата година разработчиците на приложения вече са повишили цените значително. Средната цена на покупките в приложенията е нараснала с 40% през юли спрямо същия месец на 2021 г., изчислява консултантската компания Apptopia. Новата рамка на Apple ще позволи на разработчиците да запазят съществуващите абонати на всички абонаментни услуги, които предлагат, на сегашните ценови нива, заявиха от компанията. 

App Store е основен двигател на приходите на базираната в Купертино, Калифорния, компания. Apple, чийто iPhone 14 беше пуснат в продажба този месец в целия свят, отчете през юни приходи от услуги, които за малко не достигнаха прогнозите за тримесечието. Главният изпълнителен директор Тим Кук призна в интервю за Bloomberg Television, че компанията се сблъсква с „известна мекота" и забавяща се икономика, но заяви, че очаква приходите отново да се повишат през четвъртото тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още