IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са възможностите при VR решенията за бизнеса?

Нова платформа позволява всички приложения да бъдат ползвани във виртуална реалност

21:45 | 19.01.23 г.

Все повече големи компании гледат към разширената реалност. Има много компании, които разработват платформи и за срещи, и за обучение на кадри, и за дизайн. Всеки един от тези пазари е много голям и се оценява за милиарди, но липсва платформа, която би позволила всички приложения, които днес ползваме на компютър, да могат да бъдат ползвани във виртуална или добавена реалност.

Това каза Красимир Николов, съосновател и изпълнителен директор на платформата за виртуална реалност в бизнес приложения QuarkXR, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

QuarkXR в момента е в процес на набиране на капитал, като неотдавна компанията привлече капитал от Vitosha Ventures Partners и други фондове за рисково финансиране. 

"В бизнес света няма еквивалент на QuarkXR в световен мащаб, който да позволява толкова различни приложения да работят по толкова лесен начин. Ние сме се фокусирали върху това употребата на платформата да е много лесна“, обясни събеседникът.

Той разказа за бизнес плановете на компанията. "На първо място искаме да отворим американския пазар. Имаме няколко малки клиента в САЩ, но искаме да фокусираме продажбите и маркетинга си и ще наемем там такива специалисти. Досега за нас силен пазар бе Европа - Германия и донякъде Франция и Нидерландия, но Съединените щати, освен че са най-голямата икономика, има и много повече компании, които са по-отворени към новите технологии. Виждаме много търсене", каза Николов.

Другото перо, в което компанията иска да се развива, е платформата да може да достига до много повече потребители.

На въпроса какъв е бизнес моделът на компанията гостът каза, че приходите идват на базата на два модела - лицензионен, "в който клиент, като Deutsche Telekom или Orange, лицензира технологията и тя работи на тяхната инфраструктура".

"От година насам, обаче, се фокусираме върху нашата платформа за продажби, където всеки може да използва такива облачни сървъри с QuarkXR и там да работят съответните бизнес приложения, с които клиентът разполага. Това, което забелязахме, е, че много от нашите клиенти вече имат някакви приложения за виртуална или добавена реалност, които искат да ползват, но нямат подобна на нашата услуга. Ние им предоставяме нашата платформа", обясни гостът в предаването.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още