IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Electronic Arts сви прогнозата за резервациите си, след като отложи пускането на нова игра

"Star Wars Jedi: Fallen Order" ще се появи през новата фискална година на компанията

20:13 | 01.02.23 г.
Снимка: Jon Cherry/Bloomberg
Снимка: Jon Cherry/Bloomberg

Electronic Arts понижи годишната прогноза за резервациите си, след като издателят на игри забави пускането на заглавие, базирано на франчайза „Междузвездни войни“, а потребителите свиха разходите си заради забавянето на икономиката, предава Ройтерс.

Цената на акциите на компанията спадна с близо 7% по време на следборсовата търговия, след като резултатите допълниха мрачната прогноза за гейминг индустрията, дадена миналата седмица от създателя на Xbox – Microsoft, разпалвайки страховете, че свиването на индустрията ще продължи и тази година.

След две години на растеж, предизвикан от пандемията, пазарът на игри се сви с 4,3% през 2022 г., сочат данни на компанията за пазарни проучвания Newzoo. Част от спада се дължи на липсата на големи нови заглавия.

EA отложи пускането на „Star Wars Jedi: Survivor” с шест седмици за 28 април, което означава, че играта ще се появи през новата фискална година на компанията. Заглавието е продължение на излязлата през 2019 г. „Star Wars Jedi: Fallen Order”, която привлече над 20 млн. играчи.

Междувременно резултатите показаха, че скорошните премиери не са направили достатъчно, за да привлекат потребителите, които поставят приоритет на основни неща с оглед на все още високата инфлация и нарастващите лихвени проценти.

Компанията, която в последните месеци пусна „Need for Speed Unbound” и най-новата част на поредицата „FIFA”, сега очаква годишни резервации между 7,07 млрд. и 7,17 млрд. долара. По-рано EA очакваше между 7,65 млрд. и 7,85 млрд. долара.

Нетните коригирани приходи от продажби и печалба също се оказаха под очакванията на анализаторите, сочат данни на Refinitiv.

„Слаби, но не катастрофални“ – така анализаторът на Wedbush Securities Майкъл Пачтър определи резултатите, допълвайки, че новото заглавие за „Междузвездни войни“ е довело до „огромно изместване на печалба“ за следващата година.

„Търсенето на безплатни игри е намаляло малко. Най-доброто ми предположение е, че потребителите са притеснени от инфлацията и страховете за рецесия“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още