IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony свива производството на новите си очила за виртуална реалност

Предварителните поръчки на PlayStation VR2 са разочароващи

13:42 | 31.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Sony Group драстично сви прогнозата за първоначалните продажби на своите очила за виртуална реалност PlayStation VR2 след разочароващи предварителни поръчки. С това компанията сигнализира, че няма съществено подобрение в сектора за виртуална реалност, за който толкова се говори напоследък, но все още не е доказал бизнес възможностите си, пише Bloomberg.

Компанията намали наполовина прогнозата си за доставки на PSVR2, чиито продажби трябва да започнат на 22 февруари, през това тримесечие до около 1 млн. бройки, коментират източници, запознати със случващото се. Преди това Sony си беше поставила за цел да произведе 2 млн. за първото им тримесечие на пазара и да използва устройството от второ поколение, за да стимулира ръста на броя на потребители и насочването към виртуална реалност.

Базираният в Токио гигант в сферата на електрониката е казал на партньор в доставките да очаква по-малко поръчки за дисплеи, посочват източници, които са пожелали да останат анонимни, тъй като информацията не е публична. Сега компанията планира да достави около 1,5 млн. бройки между този април и март следващата година, допълват те, макар че бройката може да бъде коригирана допълнително в отговор на търсенето.

Цената на акциите изтри ръста си в Токио след излизането на новината, завършвайки деня на ниво малко под това, на което започна сесията.

Потребителите по света се насочват по-бавно към виртуалната реалност, отколкото компаниите се надяваха в началото, отчасти заради липсата на заглавия, които да демонстрират възможностите на технологията. След като спаднаха през 2022 г., продажбите на очила за виртуална и добавена реалност се очаква да нараснат с 32% до 12,8 млн. бройки тази година по данни на IDC. В момента пазарът е доминиран от Quest на Meta Platforms, която има около 85% дял. Sony не се класира в петте топ доставчици, а първото ѝ поколение PSVR не успя да си спечели дори и 1% дял.

Sony започна да приема предварителни продажби на PSVR2 на базата на покани през ноември, но скоро облекчи условията, така че всеки, който желае да купи устройството, може да го поръча. PSVR2 ще работи само с конзолата PlayStation 5, чиято начална цена е 399 долара. Очилата се предлагат за 549 долара. Остава по-малко от месец до пускането на PSVR2 на пазара, а повечето магазини все още приемат предварителни поръчки, без да прибягват до списък с чакащи, докато при много очакваните устройства за гейминг обикновено има ограничения в предлагането в самото начало.

Sony очакваше пускането на игри като Horizon Call of the Mountain да предизвикат силно търсене, допълва източник, запознат с въпроса, но цената на новия хардуер може да е притъпила апетита на потребителите.

Говорител на Sony е отказал да коментира, тъй като компанията не обсъжда продуктовия си инвентар.

Цената на очила и несъвместимостта им с други конзоли вероятно ще ги направят нишово предложение, споделят анализатори. За разлика от Meta, която инвестира значително в това да направи виртуалната реалност по-достъпна, предложението на Sony изглежда като усилия да запази отпечатъка си в сегмента за виртуална реалност, вместо да разшири достъпа на по-широката аудитория.

“PSVR2 няма да бъде нищо повече от скъп аксесоар за PS5”, коментира Деймиън Тонг, анализатор от Macquarie Capital.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още