IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Palantir очаква да излезе на печалба през тази година 

Софтуерът на компанията за анализ на данни е осуетил заговора за свалянето на германското правителство

07:46 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Palantir Technologies Inc., компанията за анализ на данни, съоснована от Питър Тийл, заяви, че за първи път е била на печалба през четвъртото тримесечие и очаква 2023 г. да бъде първата ѝ печеливша година.  

След оповестяването на резултатите акциите на компанията се изстреляха с 23% в следборсовата търговия, предава Bloomberg. 

В понеделник компанията съобщи, че е спечелила 1 цент на акция през четвъртото тримесечие, като е използвала общоприетите счетоводни принципи, надминавайки очакванията на анализаторите за загуба от 3 цента. За рентабилността са допринесли по-високите от очакваните приходи, стимулирани от ръста на продажбите към правителства, и по-ниските разходи, свързани с компенсациите за акции.

Преминахме един праг и това е началото на следващата ни глава. Очакваме да генерираме печалба за текущата фискална година - първата печеливша година в историята на нашата компания.
Алекс Карп
Главен изпълнителен директор на Palantir

„Преминахме един праг и това е началото на следващата ни глава", написа главният изпълнителен директор на Palantir Алекс Карп в писмо до акционерите. „Очакваме да генерираме печалба за текущата фискална година - първата печеливша година в историята на нашата компания“. 

Palantir реализира годишна печалба две години по-рано от очакваното, но остават някои опасения относно растежа, коментира анализаторът на RBC Capital Markets Риши Джалурия. „Цифрите не са особено силни", каза той и добави, че търговският бизнес на Palantir е особено уязвим предвид по-широката тенденция към намаляване на ИТ бюджетите. „Нещото, което изненада хората, е печалбата" за 2023 г., каза той.

През четвъртото тримесечие Palantir отчете продажби за 508,6 млн. долара. Анализаторите очакваха приходи в размер на 505,1 млн. долара според данни, събрани от Bloomberg.

В продължение на две десетилетия базираната в Денвър компания предоставя софтуер за анализ на данни на правителството на САЩ и техните съюзници, като е известна с това, че избягва да прави бизнес с Китай и други страни, считани за американски съперници. През последните години тя полага целенасочени усилия да навлезе и в търговския бизнес, като работи с компании като Airbus SE, Merck & Co. и Ferrari.

Приходите на Palantir от търговските клиенти, които се следят отблизо, се увеличиха с 11% до 215 млн. долара, което съответства на прогнозите на анализаторите. В конферентен разговор в понеделник Карп заяви, че компаниите извън САЩ са слабото място. „В някои части на Европа просто липсва възприемчивост към нови технологии", казва той. 


В писмото си до акционерите Карп описа двегодишния екип за търговски продажби като „младежки" и заяви, че нарастването на броя на компаниите, които искат да използват изкуствен интелект, ще помогне за растежа на Palantir в дългосрочен план.

„Все по-широкото внедряване на изкуствения интелект в граждански приложения ще настъпи скоро", пише той. „Във военния контекст то вече е настъпило“. 

По време на разговора главният технологичен директор на Palantir Шиам Санкар заяви, че компанията е имала наситена със събития 2022 г. „Нашият софтуер осуети заговор за сваляне на германското правителство, достави стойност от 200 млн. долара на Tyson Foods и захрани (хората) по време на енергийната криза", каза той.

През четвъртото тримесечие продажбите на компанията към правителства са се увеличили с 23% до 293 млн. долара, като 225 млн. долара от тях са дошли от сделки със САЩ.

Компанията преживява труден период от 2022 г., когато акциите ѝ загубиха почти две трети от стойността си. След като възстанови част от тези спадове през 2023 г., Palantir днес има пазарна капитализация от около 16 млрд. долара.

Все пак акциите на Palantir са поскъпнали твърде много, като се има предвид, че рентабилността през четвъртото тримесечие се дължи на корекции „под черта", като например приходите от лихви, а самото тримесечие е било в съответствие с очакванията, заяви Джалурия от RBC. 

Компанията прогнозира приходи за 2023 г. между 2,18 млрд. и 2,23 млрд. долара, което е под очакваните от анализаторите 2,29 млрд. долара според Refinitiv.

Коригираният оперативен марж на компанията възлиза на 22% през четвъртото тримесечие, което е по-високо от прогнозите на анализаторите за 15,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още