IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Palantir сви прогнозата за годишните си приходи

Компанията отчет изненадваща тримесечна загуба

19:18 | 08.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Софтуерната компания за анализ на данни Palantir Technologies сви прогнозата за годишните си приходи под пазарните очаквания, след като отчете изненадваща тримесечна загуба. Новината изпрати цената на акциите ѝ с 15% надолу, предава Ройтерс.

Гигантът трябваше да намали прогнозата си, тъй като времето за изпълнение на някои държавни договори остава неясно, обяви главният изпълнителен директор Александър Карп, определяйки несигурността като „влудяваща“.

Големият размер на средствата по този тип споразумения и дългата процедура по възлагане на обществени поръчки правят договорите особено непредвидими, коментира главният финансов диркетор Дейвид Глейзър. Междувременно компанията прогнозира и приходи за третото тримесечие, които се оказаха под очакванията на Wall Street.

Palantir е съоснована от милиардера предприемач Питър Тийл през 2003 г., за да помогне на операциите на САЩ за борба с тероризма, но оттогава диверсифицира бизнеса си в търговска посока и сега генерира почти половината от продажбите си от частния сектор.

Но международният бизнес на компанията, който носи около 40% от приходите ѝ от продажби, беше засегнат от чуждестранните валути, коментира Глейзър.

Риши Джалурия от RBC Capital Markets коментира, че за Palantir може да е трудно да сключва големи сделки с дълги цикли на продажби на корпорации, тъй като фирмите все повече преразглеждат своите бюджети за информационни технологии предвид макронесигурността.

Palantir очаква общите ѝ приходи за цялата година да са между 1,9 млрд. и 1,902 млрд. долара, което представлява ръст от 23%. За сравнение по-рано очакваше 30% и повече. Анализаторите прогнозираха 1,96 млрд. приходи.

На коригирана база компанията е загубила по 1 цент на акция през второто тримесеиче, което очасти се дължи на инвестициите на Palantir в компании със специално предназначение (SPAC), твърди Глейзър. Средната прогноза на анализаторите беше за печалба от 3 цента на акция по данни на Refinitiv.

Тримесечните приходи са нараснали с 26% до 473 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още