IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu представи конкурент на ChatGPT, но пазарът не се впечатли

Цената на акциите на китайския гигант спадна с 10%

10:51 | 16.03.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският гигант в интернет търсачките Baidu представи очаквания ѝ чатбот с изкуствен интелект, известен като Ernie Bot, давайки на света възможност да хвърли поглед върху това, което се очаква да бъде най-големият китайски конкурент на ChatGPT, разработен от американската изследователска лаборатория OpenAI, предава Ройтерс.

Популярността на ChatGPT, който е подкрепен финансово от Microsoft, накара китайските технологични гиганти и стартъпи да се надпреварват кой ще разработи конкурент на услугата. Baidu първа скочи в битката, след като в началото на миналия месец обяви, че е близо до завършването на чатбот, който използва модел за дълбоко учене, базиран на изкуствен интелект. Той се нарича Ernie, съкратено от „Enhanced Representation through Knowledge Integration“.

Представянето на Ernie Bot се състоя в централата на Baidu в Пекин и се случи два дни, след като Google на Alphabet представи редица нови инструменти с изкуствен интелект за нейните услуги за изпращане на имейли, сътрудничество и облачен софтуер. Очаква се Microsoft да обяви подобни услуги като тези на Google по-късно в четвъртък.

„Със сигурност не можем да кажем, че е перфектен“, коментира главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли при представянето на Ernie Bot. „Така че защо го представяме днес? Защото пазарът го иска“.

Но ограничената презентация на Ernie Bot, включваща кратък брифинг и предварително записани видеа, не успя да отговори на пазарните надежди и листнатите в Хонконг акции на Baidu записаха близо 10% спад на стойността си, преди да се възстановят в известна степен.

По време на презентацията Ли показа пет видеа на Ernie Bot, който отговаря на въпроси за популярния китайски научнофантастичен роман „Трите тела“, извършвайки математически изчисления, разбирайки китайски диалекти и генерирайки видео и снимки по текстова заявка.

„Днешните новини са естествено продължение на усилената работа, която положихме през последните много години“, коментира Ли по време на събитието, което беше предавано на живо в девет платформи, включително Twitter, YouTube и Weibo. Twitter и YouTube са блокирани в Китай.

От днес Ernie Bot ще бъде отворен за първоначална група от потребители, които ще ползват кодове с покани, а компаниите могат да кандидатстват за вграждането на бота в техните продукти през облачната платформа на Baidu.

Интернет гигантът изтъкна, че в продължение на много години е правил значителни инвестиции в развойна дейност, свързана с изкуствения интелект и дълбокото учене, а това е една от причините да е по-напред в надпреварата за разработката на китайския отговор на ChatGPT. Разходите за проучвания и развитие на Baidu за 2022 г. бяха 21,4 млрд. юана (3,1 млрд. долара), което представлява 22% от приходите.

Baidu планира да използва Ernie Bot, за да революционизира своята търсачка, която на този етап е доминираща в Китай, както и да увеличи ефективността на облака, умните коли и умните устройства за дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още