IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung може да замени търсачката на Google с тази на Microsoft в своите устройства

Новината доведе до понижение на цената на акциите на Alphabet с 4%

21:12 | 17.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Цената на акциите на Alphabet спадна с близо 4%, след като се появи информация, че южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics обмисля да замени Google с Bing на Microsoft като търсачка по подразбиране на своите устройства, предава Ройтерс.

Информацията, публикувана от New York Times през уикенда, подчертава увеличаващите се предизвикателства пред бизнеса на Google с търсачки заради Bing – по-малък играч, който придоби по-голяма известност напоследък, след интегрирането на технологията за изкуствен интелект, стояща зад ChatGPT.

Реакцията на Google към заплахата беше „паника“, тъй като компанията генерира около 3 млрд. долара годишно от договора си със Samsung, гласи статията, която се позовава на вътрешни съобщения.

Още 20 млрд. долара са свързани с подобен договор с Apple, който ще бъде за подновяване тази година, допълва статията.

Alphabet и Samsung не са отговорили на запитването за коментар.

От десетилетия Google доминира пазара на търсачки с дял от повече от 80%, но Wall Street се опасява, че компанията може да изостане от Microsoft в надпреварата в сферата на изкуствения интелект.

Alphabet загуби 100 млрд. долара пазарна капитализация на 8 февруари, след като новия ѝ чатбот Bard сподели неточна информация в промоционално видео, а събитието на компанията не предизвика особено вълнение.

Днес цената на акциите на Alphabet спадна до 104,90 долара и изтри близо 50 млрд. долара от пазарната капитализация на интернет гиганта. Междувременно Microsoft се представя добре на пазара, с 1% ръст.

„Инвеститорите са опасяват, че Google се е превърнал в мързелив монополист в търсенето, а събитията от последните няколко месеца послужиха като пробуждане“, коментира анализаторът на Atlantic Equities Джеймс Кордуел.

Той допълва, че потенциалните разходи, свързани с превръщането на Google Search в по-конкурентна спрямо Bing, също може да притесняват инвеститорите.

New York Times пише още, че Google бърза да създаде изцяло нова търсачка, базирана на изкуствен интелект, която да предлага по-персонализирано изживяване от сегашната ѝ услуга, която също ще бъде надградена с функции с изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още