IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google реже служебните лаптопи и някои услуги за служителите

Придобивките на концерна са били разработени за петдневна работна седмица в офисите, а не за хибриден модел на работа 

09:27 | 04.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният финансов директор на Google Рут Порат e съобщила в рядък за компанията имейл, че компанията прави съкращения в услугите за служителите. 

„Това са големи, многогодишни усилия", казва Порат в имейл от петък, озаглавен: „Нашите OKR за цялата компания относно трайните икономии". Елементи от имейла бяха съобщени по-рано от The Wall Street Journal. OKR е съкращение от "цели и ключови резултати"

В отделни документи, прегледани от CNBC, Google съобщава, че съкращава фитнес възможностите, канцеларските материали и честотата на подмяна на лаптопите на служителите.

Една от важните цели на компанията за 2023 г. е да „постигне трайни икономии чрез подобряване на скоростта и ефективността", пояснява Порат в електронното писмо. „Всички ПО и функции работят за това", каза тя, визирайки продуктовите области. 

Последните мерки за съкращаване на разходите се вземат в момент, в който Alphabet на Google продължава най-сериозната си серия от съкращения на разходите за своите почти две десетилетия като публична компания. През януари компанията заяви, че премахва 12 хил. работни места, което представлява около 6% от работната ѝ сила, за да се справи със забавянето на ръста на продажбите след рекордния ръст на броя на служителите.

Икономиите се проявяват и по други начини. Компанията отказа да плати остатъка от отпуските по майчинство и болничните на съкратени служители, съобщи по-рано CNBC.

В последния си имейл Порат заяви, че съкращенията са „най-трудните решения, които трябваше да вземем като компания".

„Тази работа е особено важна поради неотдавнашния ни растеж, предизвикателната икономическа среда и невероятните ни възможности за инвестиции, за да движим технологиите напред - особено в областта на изкуствения интелект", се казва в имейла на Порат.

Порат споменава 2008 г. два пъти в имейла си

„Били сме тук и преди", се посочва в имейла. „През 2008 г. разходите ни растяха по-бързо от приходите ни. Подобрихме използването на машините, стеснихме инвестициите си в недвижими имоти, затегнахме колана на бюджетите за транспорт и услуги, кафенетата, микрокухните и използването на мобилни телефони и премахнахме дъщерното дружество за хибридни автомобили“. 

„Точно както направихме през 2008 г., ще разгледаме данните, за да идентифицираме други области на разходите, които не са толкова ефективни, колкото трябва да бъдат, или които не отговарят на мащаба на нашия размер“. 

В изявление за CNBC говорител на компанията пояснява, че: „както сме заявили публично, имаме фирмена цел да постигнем трайни икономии чрез подобряване на скоростта и ефективността. Като част от тази цел правим някои практически промени, които да ни помогнат да останем отговорни стопани на нашите ресурси, като същевременно продължаваме да предлагаме водещи в индустрията придобивки, предимства и удобства“. 

Намаляване на броя на компютрите 

Google спира честото обновяване на лаптопи, настолни компютри и монитори. Освен това „променя честотата на подмяна на оборудването", показват вътрешни документи, разгледани от CNBC.

Служителите на Google, които не са на инженерни длъжности, но се нуждаят от нов лаптоп, ще получат Chromebook по подразбиране. Chromebook са лаптопи, произведени от Google, които използват базирана на Google операционна система, наречена Chrome OS.

Това е промяна в сравнение с гамата от предложения, като например MacBook на Apple, които преди това бяха достъпни за служителите. „Това също така предоставя най-добрата възможност във всички управлявани от нас устройства да се предотврати външен компромат", се казва в един документ за промените.

Служител на концерна вече няма да може да иска купуване на мобилни телефони, ако такъв е наличен вътрешно, се посочва още в документа. А служителите ще се нуждаят от одобрението на директор „или по-висшестоящ", ако имат нужда от аксесоар, който струва повече от 1000 долара и не е наличен в компанията.

В раздел, озаглавен "Настолни компютри и работни станции", компанията заяви, че CloudTop, вътрешната виртуална работна станция на компанията, ще бъде „настолен компютър по подразбиране" за служителите на Google. 

През февруари CNBC съобщи, че компанията е помолила служителите си и партньорите си в облака да споделят бюрата си, като редуват дните и се очаква да преминат към пълна работа на CloudTop за своите работни станции. 

"Изпекохме твърде много мъфини в понеделник“

Google също така намалява някои придобивки за служителите.  

„Поставихме висока летва за водещи в индустрията придобивки, обезщетения и офис удобства и ще продължим да го правим и занапред", се казва в имейла на Порат. „Някои програми обаче трябва да се развият към начина, по който Google работи днес".

„Това са предимно незначителни корекции", се посочва в отделен вътрешен документ от екипа на компанията, отговарящ за недвижимите имоти и работните места. В документа се казва, че програмите за храна, фитнес, масаж и транспорт са били разработени за времето, когато служителите са идвали пет дни в седмицата в офиса. 

Главният финансов директор на Google Рут Порат. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Главният финансов директор на Google Рут Порат. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg „Сега, когато повечето от нас са в офиса 3 дни в седмицата, забелязахме, че съотношението между предлагане и търсене не е синхронизирано: в понеделник сме пекли твърде много мъфини, свидетели сме как GBuses (корпоративните автобуси) се движат само с един пътник и сме предлагали курсове по йога в петък следобед, когато е по-вероятно хората да работят от вкъщи", се посочва в документа.

В резултат на това Google може да затвори кафенетата в понеделник и петък и да закрие някои съоръжения, които са „недостатъчно използвани" поради хибридните графици, се посочва в документа.

Като част от януарските съкращения в САЩ компанията освободи повече от две дузини масажисти, работещи на място в офисите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Добри мерки за икономии, дано да ги изпълнят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още