IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google вкарва генеративния изкуствен интелект в Gmail и Docs

Идеята е потребителите да задават на софтуера какъв имейл или бележка да напише вместо тях

17:40 | 14.03.23 г.
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

Google увеличава усилията си, свързани с генеративния изкуствен интелект, въвеждайки функции, които ще позволят на потребителите да създават текст в Gmail и Docs, използвайки технологията за изкуствен интелект на компанията, пише CNBC.

Интернет гигантът тества продукти с изкуствен интелект и ги прави достъпни за ограничен брой потребители в Workspace, който включва инструментите за продуктивност на Google, както и Gmail.

„Независимо дали сте зает професионалист в сферата на човешките ресурси, който трябва да създава персонализирани обяви за работа, или сте родител, който трябва да направи примерна покана за тематичното пиратско парти за рожден ден на вашето дете, Workspace Ви спестява време и усилия по писането на първата версия“, пише Джоана Вулич Райт, вицепрезидент по продуктите за Google Workspace, в блога на компанията. „Просто въведете темата, по която искате да пишете, и директно ще ви бъде създадена чернова“.

Генеративният изкуствен интелект е гореща тема в технологиите тази година, след като стартъпът от Сан Франциско OpenAI представи чатбота ChatGPT през ноември и той бързо стана изключително популярен.

При сегашния тест на Google потребителят може да кликне на текстовото поле на имейл и да въведе: „напиши примерен имейл до екипа“. Приложението ще генерира три параграфа с благодарности, които потребителят може да редактира, да доразвие или да превърне в списък с отделни точки. Освен това може да поиска от програмата да опита отново.

Google може да се похвали с повече от 3 млрд. потребители на Workspace. Това включва потребители и компании, които плащат за абонаменти.

Най-големият конкурент на Google на този пазар е Microsoft 365 – пакетът за производителност, който до октомври 2022 г. беше наречен Office 365.

Говорител на Google коментира пред CNBC, че компанията дава ранен достъп до новите функции на потребители, както и на някои компании и потребители в сферата на образованието. Компанията не разкрива кога ще пусне по-масово новите опции, нито дали ще бъдат включени допълнителни функции към сегашния пакет и дали те ще струват повече.

По-рано тази година Google каза, че планира да вкара допълнителни функции с изкуствен интелект в Workspace, включително генериране на функции в Sheets, автоматично генериране на изображения в Slides и водене на бележки в Meet.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още