IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питър Тийл: Свидетели сме на най-важния момент в технологиите след iPhone

Google е изпаднала в абсолютна паника, дори Сергей Брин се върна в офиса да програмира, казва американският инвеститор в технологични компании

13:15 | 10.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Силициевата долина е изправена пред огромни промени. Снимка: Bloomberg
Силициевата долина е изправена пред огромни промени. Снимка: Bloomberg

Инвеститорът в технологични компании Питър Тийл смята, че използването на изкуствения интелект (ИИ) е революционна сила, която може да доведе до сътресения в света на технологиите. В интервю за германския финансов всекидневник Handelsblatt той пояснява, че „преживяваме исторически повратен момент, може би дори най-важния момент от пускането на iPhone на пазара. Във всеки случай този момент ще промени Силициевата долина". 

По думите му Google е изпаднала в абсолютна паника. „Чухме, че дори Сергей Брин се е върнал в офиса, за да програмира. В момента преживяваме нещо голямо, защото властта се преразпределя. През последните десет години Силициевата долина беше в нещо като спящ режим. Сега всички се събуждат“. Последствията ще бъдат драматични, особено за лидера на пазара на търсачки, компанията майка на Google - Alphabet, казва милиардерът.

Европа има твърде слаба визия за бъдещето, казва американският инвеститор с германски корени пред вестника. Той обаче не вижда проблем в автоматизирането на сложната работа чрез изкуствен интелект: „По-скоро бих се съсредоточил върху положителните ефекти". 

Синът на германски емигранти, живеещ в модерно обзаведено имение за 18 милиона долара на един от изкуствените "Венециански острови" в залива на Маями, някога бе сред съоснователите на Paypal, инвестира рано в ракетната компания SpaceX на Илон Мъск и насърчава млади технологични компании със своя Founders Fund. 

Питър Тийл
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Питър Андреас Тийл е роден във Франкфурт през 1967 г. Година по-късно родителите му Клаус и Сузане Тийл се преместват в САЩ. Клаус работи за американска консултантска компания в петролната индустрия, която го премества в Кливланд, център на американските расови вълнения. Родителите на Тийл стават убедени републиканци и се възхищават на президента Ричард Никсън.

Следващата месторабота на Тийл не би могла да бъде по-различна от тази в Кливланд през 1968 г.: Клаус Тийл работи в уранова мина в Намибия, тогава част от Южна Африка, държавата на апартейда. Питър Тийл, подобно на Мъск, учи в елитни училища само за бели. Репортерът на Bloomberg Макс Чафкин е написал чудесна биография на Тийл, „Противоречивият".

Той казва: „Беше самотно време." Питър бил особено „умен", играел шах, но бил отбягван от съучениците си. След две години и половина той се връща в САЩ. Там Тийл е тормозен, а в същото време най-добрият в класа си е избран за Most Likely to Succeed в годишника на завършването си. Тийл отива в Станфорд и завършва философия и право.

Тийл е основател на PayPal и Palantir и един от първите инвеститори във Facebook. 

В началото на 1999 г. всеки, който искаше да посети Питър Тийл в офиса му на 394 University Avenue в Пало Алто, в центъра на Силициевата долина, трябваше да мине през малък магазин за канцеларски материали. Едно стълбище водеше към горния етаж, където се откриваше малко фоайе. От едната страна се помещаваше компанията на Тийл Confinity, която по-късно се превърна в Paypal, а от другата - компанията на Илон Мъск X.com. И двата стартъпа се опитваха да направят едно и също нещо по време на дотком бума: революция в разплащанията по интернет. В крайна сметка компаниите се сляха, а Тийл и Мъск се бореха за господстващо положение. Продажбата на Paypal на Ebay за 1,5 млрд. долара направи Тийл мултимилионер през 2002 г. Може би най-важното наследство от този период обаче са връзките, които възникват в екипа на основателите на Paypal.

Повечето от тях се познават още от студентските си години в Станфорд. В Силициевата долина често се говори за „мафията на Paypal", защото много от първите съдружници на Тийл са основали успешни компании. Сред тях са съоснователят на Paypal Макс Левчин, инвеститорът Дейвид О. Сакс, съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман и съоснователят на YouTube Стив Чен. Това, което отличаваше групата от самото начало, беше високото ниво на ангажираност, казва Чен пред Handelsblatt. „Всички се подкрепяхме взаимно“. 

В началото на интервюто за германската медия двете дъщери на Тийл си играят на масата за хранене. Тийл, чиито родители някога са емигрирали от Германия, влиза в салона по чорапи, поздравява на немски, а интервюто се провежда на английски.


Има за какво да се говори: Тийл е колкото влиятелен, толкова и противоречив. В продължение на много години той насърчава десни националистически и либертариански политици. Той беше първият виден технологичен инвеститор, който агитираше за Доналд Тръмп, нарушавайки един неписан закон: досега шефовете на върха на технологичните компании до голяма степен оставаха извън политиката.

Но Тийл не е обикновен шеф от Силициевата долина. Днес той е по-скоро в търсене на следващия политически план за бъдещето, отколкото на следващата бизнес идея. За феновете си Тийл е радикален свободомислещ човек, а за критиците си представлява опасен маниер на действие.

Преди всичко, той често знае малко по-рано от другите какво ще надделее в технологично отношение. Това не е съвсем маловажно умение в днешно време. Откакто Microsoft представи изкуствения интелект ChatGPT, светът е на прага на следващата голяма технологична революция, смята и инвеститорът. 

„Хората са склонни да надценяват скоростта на технологичното развитие. Аз самият съм се сблъсквал с това. Например, когато основахме Paypal през 1999 г., вече искахме да бъдем първата мобилна банка в света. Но едва няколко години по-късно, с появата на iPhone, тази идея стана реалност. Едва с iPhone технологията достигна до масовия пазар. Подобно е положението и с темата за изкуствения интелект. От десетилетия обсъждаме потенциалното въздействие на изкуствения интелект. Едва сега това става сериозно. Следователно цялата медийна шумотевица е оправдана за пореден път“, пояснява милиардерът. 

За в бъдеще външният инвеститор на Facebook вижда потенциал в биотехнологичния сектор, особено в областта на дълголетието и борбата със смъртта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: zelka007 Като цяло това е заигравка с огъня... :) по скоро го виждам като новата мания за "инвеститорите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
ИИ алгоритмите ще са инструменти за взимане на решения ... кой ще валидира тяхно решение и кой ще носи отговорност за такова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
мрънмрън
преди 1 година
Всяка статия с изкуствен интелект, трябва да започва с няколко въпроса, дали човекът говорещ по темата, може да направи разлика между обикновен робот и такъв с ИИ. И успех с обикновени програмисти, да постигнеш напредък, особено в машинното обучение, където трябва да се пишат алгоритми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още