IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питър Тийл: Дядото социопат от Омаха е враг №1 за криптовалутите

В списъка с врагове роденият в Германия американски инвеститор слага още Джейми Даймън от JPMorgan и Лари Финк от Blackrock

14:07 | 08.04.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Макар че новината за дела на Berkshire в HP показа тежестта, която Уорън Бъфет все още има на финансовата сцена, роденият в Германия американски инвеститор Питър Тийл си позволи да се изправи срещу 91-годишния милиардер.

По време на конференция за биткойна в четвъртък Тийл заяви, че Уорън Бъфет е №1 „в списък с врагове" на криптовалутите. „Враг номер едно", каза Тийл пред тълпа от криптофенове в Маями, е „социопатичният дядо от Омаха". Компанията Berkshire Hathaway на Бъфет е базирана в Омаха.

Тийл също така посочи като противници на цифровите валути Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan, и Лари Финк, главен изпълнителен директор на Blackrock. 

В основната си реч на конференцията Bitcoin 2022 в Маями в четвъртък Тийл обвини финансовите титани, че цифровата валута не е успяла да достигне 100 хил. долара - показател, популярен сред твърдите привърженици на актива.

„Какво ще е необходимо, за да се случи това?", попита той, преди да обвини 91-годишния Бъфет, когото нарече "дядо социопат", както и 66-годишния Даймън и 69-годишния Финк. И тримата са заявили в миналото, че са скептични към биткойн или цифровите валути като цяло, припомня Bloomberg.

Говорител на BlackRock заяви, че компанията отказва да коментира забележките на Тийл. Но цитира писмото на Финк до акционерите от миналия месец, в което главният изпълнителен директор заяви, че една обмислено разработена система за цифрови плащания „може да подобри уреждането на международни трансакции, като същевременно намали риска от пране на пари и корупция". Цифровите валути могат също така да помогнат за намаляване на разходите за трансгранични плащания, пише Финк.

От JPMorgan са отказали коментар, а представител на Berkshire Hathaway Inc. на Бъфет не е отговорил на молбата за коментар.

Цената на биткойна остана почти без промяна и възлиза на 43 470 долара.

Тийл обвини триото, че използва инвестиционни практики, фокусирани върху екологични, социални и управленски цели (ESG), като „фабрика за омраза", за да подкопае биткойна и други бизнеси.

54-годишният Тийл нападна и централните банкери, включително председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

„Г-н Пауъл - хора като него - трябва да са изключително благодарни на биткойна, защото това е последното предупреждение, което ще получат", каза Тийл. „Те избраха да го игнорират и ще трябва да платят последствията за това през следващите години“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
sirFaith
преди 2 години
бъфет знам кой е, ама тоя Питър не го бях чувал досега ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
sirFaith
преди 2 години
бъфет знам кой е, ама тоя Питър не го бях чувал досега ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Биткойнът в едно нищо. Дори не е и лале.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
khao
преди 2 години
все пак човека разбира от това... напълно нормално е да е враг номер 1 на най голямата пирамида!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още