IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли ChatGPT да ни помогне с инвестиционните решения? 

Милиони анализатори по света използват данните, за да дадат своята оценка за развитието на финансовия пазар. Ще ги замени ли ИИ? 

21:06 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Чатботът ChatGPT се радва на все по-голяма популярност. Според представително проучване на изследователския институт в Бохум CAIS (Center for Advanced Internet Studies) един от всеки четирима германци познава текстовия робот - в САЩ осведомеността за изкуствения интелект вероятно е още по-голяма. След като технологичният гигант Microsoft обяви милиардна инвестиция в OpenAI, разработчика на ChatGPT, и предприе директна атака срещу лидера в областта на търсачките Google, все повече потребители тестват функциите на софтуера с изкуствен интелект. 

А за инвеститорите на фондовата борса възниква и въпросът до каква степен използването на ChatGPT би могло да повлияе и дори да улесни собствените им инвестиционни решения. В крайна сметка софтуерът понастоящем може да се използва безплатно, докато анализаторите и експертите на финансовите пазари, наети от банките, често изискват сериозно заплащане за своя опит, поне косвено, чрез такси за търговия, които се начисляват при техния работодател след инвестицията.

Но дори анализаторите на свободна практика не са непременно безупречни: Инвеститорите все още трябва да сравняват целевите цени, да тълкуват фундаменталните показатели и да оценяват бъдещите възможности, както и да вземат инвестиционно решение въз основа на резултатите. Изкуствен интелект като ChatGPT може да реши тази дилема. Колко полезен за инвеститорите в действителност е софтуерът? 

ChatGPT не желае да прави прогнози

Ако попитате софтуера директно за бъдещето на фондовата борса, стойностните инвестиции или бъдещото развитие на цената на дадена акция, обикновено получавате един и същ отговор: като модел с изкуствен интелект софтуерът не е в състояние да предсказва бъдещето, пише в свой анализ Finanzen.net. Освен това чатботът ясно посочва на питащия, че развитието на фондовите пазари е много сложно и зависи от много фактори, които могат да се променят по всяко време. Никой, включително експертите, не може да прогнозира фондовия пазар с абсолютна сигурност, гласят различните отговори на различните варианти на въпроса за стойностните инвестиции в акции.

Самият софтуер не иска да бъде разбиран като инвестиционен консултант, което е в природата на изкуствения интелект: Той се учи от минали данни, които - особено на фондовия пазар - не могат непременно да бъдат пренесени 1:1 към бъдещи развития.

Общи съвети за инвестиране

Тези, които търсят общи съвети за започване на инвеститорска кариера, наистина ще намерят това, което търсят в ChatGPT: Изкуственият интелект предоставя инструкции за начинаещи трейдъри на фондовата борса, като винаги включва и съвета, че инвестиционните решения трябва да се вземат внимателно и да се преразглеждат редовно, за да се постигне максимална възвръщаемост при минимален риск.

ChatGPT не предоставя конкретни предложения за акции, но предоставя данни, въз основа на които може да се вземе инвестиционно решение. При поискване чатботът предоставя списък с най-големите листвани компании или представители на индустрията от технологичния сектор, например. Така че всеки, който първо се нуждае от грубо очертаване на възможните инвестиционни цели, тъй като вече е взел предварително решение - например за даден отрасъл или държава за инвестиране - ще получи помощ от изкуствения интелект. Възможно е също така да се правят справки за финансови данни от миналото, като например за приходите или развитието на печалбата на конкретни дружества.

Данни до септември 2021 г.

Изкуственият интелект обаче не е особено полезен за текущите инвестиции в акции. По-специално фактът, че ChatGPT има достъп до данни само до септември 2021 г., затруднява прехвърлянето на тази информация към бързо променящия се и нестабилен текущ пазар на акции.

Освен това ChatGPT препраща към обичайните източници - например страниците за връзки с инвеститорите на компаниите или съответните финансови портали. Така че, ако търсите исторически данни, можете да ги получите и по друг начин и евентуално да ги получите по-ясно и по-подробно, отколкото в обобщенията на чатбота.

Изкуственият интелект може да се отплати и по други начини

За инвеститорите, които искат да използват изкуственият интелект за своите инвестиции на фондовия пазар, обаче все още има възможности. Акциите на Microsoft, например, биха могли да си заслужават внимание, тъй като компанията има големи планове с ChatGPT и ясно задава курса към изкуствения интелект.

Гигантът в областта на търсачките Google също се е позиционирал по съответния начин, докато китайската интернет компания Baidu иска да пусне гласов модел, управляван от ИИ.

Освен това технологични гиганти като NVIDIA или Apple също надграждат силно в областта на изкуствения интелект, а в лицето на Siemens Healthineers, Teladoc или BioNTech компании, които са далеч от интернет индустрията, също са сред пионерите с приложения с изкуствения интелект.

С една - добре премислена - инвестиция в компании, които са избрали изкуствения интелект като бизнес област, инвеститорите могат да участват в обещаващата силни печалби област на изкуствения интелект, дори ако самият ChatGPT засега не е полезен заместител на анализаторите и експертите на финансовите пазари, а също така не може да замества собствените изследвания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още