IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще зачита ли изкуственият интелект правата на хората?

Среща във Ватикана се обедини около това той да се придържа към етичните и морални ограничения на човешкия свят

16:58 | 24.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През януари група равини се изкачиха по криволичещ хълм в сърцето на Ватикана, покрай мраморния купол на базиликата Свети Петър. Те се приближиха до Касина Пий IV, патрицианска вила от 16-и век, в която сега се помещава Папската академия на науките. Само на няколко метра отзад, по път, обграден с палми и кактуси, дарени от църкви по целия свят, дойдоха група мюсюлмански имами и учени от Абу Даби и Бъркли, Калифорния. Всички те бяха тук, за да обсъдят важен въпрос с папата: бъдещето на изкуствения интелект (AI), пише технологичната колумнистка на Financial Times Мадхумита Мурджа.

Вътре във вилата, в квадратна златна стая, украсена с фрески от някои от най-големите ренесансови и барокови художници, седяха лидери, представляващи трите авраамически религии (християнство, юдаизъм и ислям – бел. прев.) Те са обединени от тревогите си.

Срещата се подготвяше с години, но се случи точно когато останалият свят се събуди за потенциала на AI, благодарение на добилия световна популярност интернет чатбот ChatGPT. Програмата е измамно проста: технология, която може да отговаря на въпросите на потребителя, използвайки естествен език. Отговорите на ChatGPT могат да обхващат всичко - от решения за изпити, бизнес планове и феминистки есета за Франкенщайн, написани в различни стилове и гласове - от Шекспиров, през пиратски, до хип-хоп от 90-те.

Срещата е свикана, за да се обсъди широката рамка на изкуствения интелект, включително системи за вземане на решения, лицево разпознаване и дийпфейк (AI симулации – бел. прев.) Скоро след стартирането на ChatGPT в края на миналата година, клопките на системата, имитираща човешката комуникация, станаха очевидни: тя може да бълва лъжи и дезинформация, да увеличава обществените пристрастия в текстовете, които произвежда, и ако заобиколите нейните предпазители, както потребителите вече направиха, да генерира неприятно и незаконно съдържание. Всичко това може да бъде постигнато незабавно и в мащаб, достигащ до милиони.

Религиозните лидери се разбраха да се съберат в Рим поради това, което виждат като спешна необходимост за превръщане на изкуствения интелект в технология, която зачита етичните и морални ограничения на човешкия свят.

Преди да се срещнат с папата, трима от лидерите - архиепископ Винченцо Палия, главният равин Елиезер Симха Вайс от Съвета на главния равинат на Израел и шейх Абдала бин Байя от ОАЕ, признат за един от най-големите живи учени по ислямска юриспруденция — изразиха притесненията си. Шейхът се опасява от обществено разделение поради дезинформация и заплахи за човешкото достойнство заради проблемите на големите масиви от данни с поверителността. Архиепископът говори за използването на AI за ограничаване на свободата на бежанците чрез автоматизирани граници; Равин Вайс се тревожи, че ще забравим, че интелигентността не е единственото, което ни прави хора.

"За разлика от технологичните инструменти за обрисуване на самоличност, всеки от нас е уникален", казва той, "одухотворен от това, което вярващите биха могли да нарекат душа, което ни отличава от всеки инструмент, създаден от човека“.

Чрез видеовръзка от Абу Даби шейх бин Байя попита кого трябва да държим отговорен за грешките на изкуствения интелект. Какво ще стане с комуникацията между хората? Как изкуственият интелект ще повлияе на нашето поведение? Как ще избегнем провалите? Ще се задушим ли, като малката копринена буба, в собственото си творение, поетично попита той.

Лидери от технологичния свят, включително президентът на Microsoft Брад Смит и ръководителят на изследванията в IBM Дарио Гил, слушаха внимателно, преди да отговорят. AI беше на път да избухне в общественото съзнание и те очакваха той, в известен смисъл, да надхвърли човешкия опит - но хората трябва да останат в центъра на неговия дизайн.

Към края на сутринта представителите на трите религии (възрастният шейх бин Байя беше представен от сина си) подписаха съвместен договор заедно с технологичните компании, известен като Римски призив. Хартата предлага шест етични принципа, към които всички AI дизайнери трябва да се придържат, включително да направят системите с изкуствен интелект обясними, приобщаващи, безпристрастни, възпроизводими и изискващи човек винаги да поема отговорност за дадено AI решение.

Докато подписваха пакта, стаята се смълча. Каквито и спорове да бушуваха извън тази стая, всички са съгласни, че правата на хората в свят, изпълнен с изкуствен интелект, си струва да бъдат защитавани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: zelka007 хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: khao... дебата за/против патентоване на човешките гени и редакцията им беше проведен пак там ... :))) ... папска академия на науките , виж с какво се занимават ... https://***.pas.va/en.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
интересно място за тоя дебат... :D:D неква ирония намирам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още