IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли ChatGPT да напише по-добър роман от човек?

Изкуственият интелект трансформира фикция в съвместен труд между човек и машина

15:00 | 12.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ботът не е достатъчно добър засега, но ако може да анализира романи, няма причина да мислим, че не може да се научи да ги пише

Не съм враг на изкуствения интелект и не съм непознат за идеята за комбинирано авторство човек-компютър. Но като работещ романист, естествено съм загрижен за перспективата, че ChatGPT и сходни модели могат да изместят хората от сферата, пише Стивън Картър за Bloomberg. Това е актуална тема в момента, тъй като големите езикови модели възвестяват нова ера на изкуствения интелект.

Краят на романа често е предсказуем, но след поредица от чатове с ChatGPT се оказва, че този път опасенията може да са смислени, смята Картър.

Романите имат значение. Четенето на сериозна литература повишава емпатията и оценяването на човешката сложност. Ето защо отдавна твърдя, че романите са от решаващо значение за функционирането на демокрацията.

И така, колко добър е ChatGPT във фикцията?

Картър опитва с десетки текстове – от това да зададе команда на бота да имитира гласа на известен писател до това да го помоли да създаде текст сам.

Резултатите са разнопосочни. 

Оказва се, че ботът не е добър при възпроизвеждането на гласовете на велики писатели от по-ранни епохи и днешните големи имена. Например, неговата версия на Стивън Кинг започва като лоша книга: „Един ден в Милфийлд започнаха да се случват странни неща. Хората започнаха да изчезват и странни шепоти отекваха по улиците през нощта“.

ChatGPT все още не може да се справи с това. Но и самите ние не можем. Но когато позволим на бота да напише нещо сам, нещата стават интересни.

Например, Картър кара ChatGPT да напише страшни истории, а резултатите са впечатляващи. Ето началният параграф на едната:

„Сара винаги е бягала. Беше участвала в отбора по бягаме в гимназията и колежа и дори сега, в края на двайсетте, все още обичаше да тича из квартала. Но днес Сара бягаше, за да спаси живота си“.

Всъщност именно в тази сфера се очаква ботът да е добър. Той е обучен на съществуващи текстове, за да създава логически връзки. Гъртруд Щайн написа, че в истинския роман ние не четем, за да разберем какво се случва след това. Но точно това правят повечето читатели и разпалването на това желание е това, което кара съвременната фикция да работи. ChatGPT започва да разбира как се прави.

Не казвам, че ботът е готов да произведе приличен роман, пише Картър. И отбелязва, че в моделите му са заложени елементи на фикция, но той не знае как да ги подреди, а финалите обикновено са слаби. Но краткосрочната цел на изследователите на изкуствения интелект не е авторството; той трансформира фикцията в съвместен труд между човек и машина.

През ноември изследователи от Google съобщиха за експерименти с Wordcraft, бот, предназначен да подпомага творческото писане. Участниците, всички публикувани автори на поезия или белетристика, можеха в моменти по свой избор да попитат Wordcraft за съвет или предложен текст. Въпреки че съветите често бяха полезни, участниците съобщиха за проблеми.

Може би, при достатъчно време и обучение, разработчиците ще разберат това. Със сигурност Microsoft мисли така. Решението на компанията да инвестира 10 милиарда долара в OpenAI, стартъпът, който създаде ChatGPT, сигнализира за убеждението, че докато ботът се учи, бъдещето на съвместната работа ще настъпи. Според сделката ботът ще бъде интегриран не само в Bing, но и в Office. Писател, който не намира вдъхновение, ще може да поиска от програмата да продължи историята.

За да тества текущия капацитет на ChatGPT да помага на писател, Картър опитва със следната подкана: Завърши този параграф. Когато погледнах навън през прозореца, бях ужасен. След всичко те ме бяха открили. Нямаше къде да се скрия.

Ето какво пише и моделът:

„Видях група тъмни фигури да се приближават към къщата ми, лицата им бяха скрити от качулки и маски. Знаех, че са тук, за да ме отведат и не можех да направя нищо, за да ги спра. Усетих как сърцето ми бие в гърдите, когато осъзнах, че съдбата ми е решена. Краят беше близо“.

Това е впечатляващо.

Макар да не е достатъчно добър във всеки етап за момента, това не означава, че ChatGPT и неговите конкуренти няма да се подобряват. Вече ботът разбира литературата достатъчно добре, за да напише есе, което издържа изпита по английски на AP. Ако може да анализира романи, няма причина да мислим, че не може да се научи да ги пише, заключва Картър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 12.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Начетох се на глупости за този ChatGPT.Действителните му способности са далеч по-скромни от гюрултията която се вдига около него..Наскоро българска едиа например го попита кои са водещите политически сили в България, и дори на този елементарен въпрос отговори почти напълно погрешно....Евентуално може да ви отговори малко по-бързо как се прави мусака, докато от Гугъл ще получите линкове,които трябва да отворите..Но нищо повече засега..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
scott
преди 1 година
може и да не може да напише, но да ПРОДАДЕ - ТОВА ДА!Сичко е реклама. Аксо ти рекламираш и рекламираш, а ти казват, че е *** и не се купува: променяш средата и читателите докът си кажат - защо да си зимам роман на хартия за 10 лева, като мога и требва да дам 2 хилки за айфонъ и съм капитан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още