IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск, съоснователят на компанията зад ChatGPT, предупреждава за заплахата от изкуствения интелект

Милиардерът отдавна алармира за опасностите от неограниченото развитие на изкуствения интелект

14:43 | 16.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Ima
Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Ima

ChatGPT показва, че изкуственият интелект е напреднал невероятно много, а според технологичния милиардер Илон Мъск всички трябва да се притесняваме от него.

„Един от най-големите рискове за бъдещето на цивилизацията е изкуственият интелект", заяви Мъск пред участниците в Световната правителствена среща на върха в Дубай, Обединените арабски емирства, малко след като спомена за разработването на ChatGPT.

„Той е както положителен, така и отрицателен и има големи, големи обещания, големи възможности", каза Мъск. Но подчерта, че „с това идва и голяма опасност", предава CNBC. 

Главният изпълнителен директор на Tesla, SpaceX и Twitter бе попитан за това как гледа на развитието на технологиите след 10 години. Мъск всъщност е съосновател и на OpenAI, американския стартъп, който разработи ChatGPT - т.нар. генеративен инструмент за изкуствен интелект, който връща отговори, подобни на човешките, на потребителски подкани.

ChatGPT е усъвършенствана форма на изкуствен интелект, използваща голям езиков модел, наречен GPT-3. Той е програмиран да разбира човешкия език и да генерира отговори въз основа на огромни масиви от данни.

Според Мъск ChatGPT „илюстрира на хората колко напредничав е станал изкуственият интелект". „ИИ е напреднал от известно време. Той просто не бе имал потребителски интерфейс, който да е достъпен за повечето хора“.

Докато автомобилите, самолетите и медицината трябва да се съобразяват с регулаторни стандарти за безопасност, за изкуствения интелект все още няма правила или разпоредби, които да държат развитието му под контрол, добави Мъск.

„Честно казано, мисля, че трябва да регулираме безопасността на ИИ", каза Мъск. „Мисля, че той всъщност представлява по-голям риск за обществото, отколкото автомобилите, самолетите или медицината“. Регулирането „може да забави малко ИИ, но мисля, че това може да бъде и нещо добро", добави Мъск.

Милиардерът отдавна предупреждава за опасностите от неограниченото развитие на изкуствения интелект. Преди време той заяви, че изкуственият интелект е „много по-опасен" от ядрените бойни глави. 

Думите му имат по-голяма тежест днес, когато възходът на ChatGPT заплашва да преобърне пазара на труда с по-усъвършенствани, подобни на човешките писания.

Мъск напусна борда на OpenAI през 2018 г. и вече не притежава дял в компанията.

„Първоначално тя беше създадена като организация с нестопанска цел с отворен код. Сега тя е със затворен код и с цел печалба. Аз нямам открит дял в OpenAI, не съм в борда и не я контролирам по никакъв начин“. 

Част от причината за решението на Мъск да създаде OpenAI е, че „Google не обръщаше достатъчно внимание на безопасността на изкуствения интелект", каза той.

Но през последните седмици ChatGPT предизвика ожесточена битка между Google, титан в областта на интернет търсенето, и Microsoft, който инвестира в OpenAI и интегрира софтуера му в своя уеб браузър Bing. Google отвърна на ChatGPT със свой собствен конкурентен инструмент, наречен Bard. Компанията се опитва да навакса изоставането си, тъй като инвеститорите се питат дали ChatGPT ще представлява заплаха за нейното господство на пазара на уеб търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: pinoccio пинкооо, извън общите ти приказки, черните дупки са открити още преди да започне кариерата на Стивън Хоукинг! иначе Да, това ще ни изяде главата и е лошо решение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
pinoccio
преди 1 година
Още Стивън Хокинг ни завеща това печално прозрение за опасността от ИИ. А на него може да се вярва - след като беше открил черните дупки, лесно бе прозрял, че гъзз глава затрива. И това ще се случи, за да стане животът ни още по-лесен - толкоз лесен, че без да ставаме от кревата ще правим милиони от лукчета бонбони. Един ден програмистите ще изчезнат и алгоритмите ще бъдат писани от други алгоритми. За да им е по-евтино на Цукърбърг и на Бил Гейтс. Тогава ще дойде Голямата драма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още