IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PayPal понижи прогнозата за ръст на оперативния марж

Понижената прогноза се случва дори след като обемът на плащанията се е повишил с 12% до 354,5 млрд. долара, надхвърляйки очакванията на анализаторите

09:03 | 09.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на PayPal Holdings Inc. поевтиняха, след като гигантът в областта на разплащанията предупреди, че коригираният оперативен марж няма да нарасне толкова бързо, колкото компанията очакваше, дори след като разходите за платформите му скочиха повече от очакваното през първото тримесечие. 

Коригираният оперативен марж на PayPal - който измерва каква печалба реализира компанията от всеки долар продажби, без да използва общоприетите счетоводни принципи - вероятно ще се разшири с поне 100 базисни пункта през тази година, заяви базираната в Сан Хосе, щата Калифорния, компания в изявление от понеделник. За сравнение - по-ранната прогноза беше за ръст от около 125 базисни пункта, предава Bloomberg. 

Акциите на компанията поевтиняха с 4,1% в края на търговията в Ню Йорк. До края на редовната търговия в понеделник те бяха поскъпнали с 6% през тази година.

Понижената прогноза се случва дори след като обемът на плащанията се е повишил с 12% до 354,5 млрд. долара, надхвърляйки очакванията на анализаторите в проучване на Bloomberg за 349,5 млрд. долара. Това е помогнало за увеличаване на приходите на фирмата до повече от прогнозираното само преди три месеца, което накара компанията да вдигне прогнозата си за коригираната печалба на акция за цялата година. 

„Очевидно имахме добро и силно начало на годината", заяви главният изпълнителен директор Дан Шулман в интервю за Bloomberg. „Определено беше по-силна от очакванията ни за началото на годината“. 

PayPal, подобно на много от конкурентите си в електронната търговия, се сблъсква със забавяне на обема на многобройните си платформи, тъй като потребителите се връщат към пазаруването в магазините, а разходите се забавят на фона на високата инфлация. През първото тримесечие компанията съкрати 2000 служители, позовавайки се на макроикономическото забавяне, което натежа върху бизнеса на фирмата през последните тримесечия.

През февруари Шулман обяви, че възнамерява да се оттегли от поста си в края на годината и че управителният съвет е наел компания за човешки ресурси, която да помогне за намирането на негов наследник. Междувременно той пренасочи вниманието на PayPal към това съществуващите клиенти да използват повече приложенията ѝ за разлика от предишния фокус върху добавянето на милиони нови потребители всяко тримесечие. 

Тези усилия продължиха да дават резултати през първото тримесечие, като трансакциите на активен акаунт са се увеличили с 13% до 53,1. 

Приходите на фирмата са се увеличили с 10% до 7,04 млрд. долара. Като се изключат еднократните ефекти, печалбата възлиза на 1,17 долара на акция, което надхвърля средните оценки на анализаторите, събрани от Bloomberg, за 1,10 долара. 

„Продължаваме да се фокусираме върху напредъка на стратегическите ни приоритети, като същевременно работим дисциплинирано в една динамична среда", казва в изявлението си Габриел Рабинович, изпълняващ длъжността главен финансов директор на PayPal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още