IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM прави седмо придобиване за 2023 г.

Компанията купува Apptio за 4,6 млрд. долара

18:42 | 26.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

International Business Machines (IBM) потвърди, че ще придобие софтуерната компания Apptio за 4,6 млрд. долара. Това е седмото ѝ придобиване за тази година, докато главният изпълнителен директор Арвинд Кришна трансформира гиганта в бизнес с хибридни облаци и изкуствен интелект, пише Bloomberg.

IBM ще използва наличните си пари в брой за сделката, която се очаква да бъде финализирана по-късно тази година, обяви компанията. Apptio в момента е собственост на фирмата за дялово инвестиране Vista Equity Partners, която я придоби за 1,9 млрд. долара през 2019 г.

Основаната през 2007 г. Apptio продава онлайн услуги, които, наред с други неща, помагат на компаниите да управляват бюджетите си за информационни технологии, да прогнозират и да правят анализи. По-голямата част от компаниите във Fortune 100 използват нейните продукти, показва уебсайтът на фирмата, според който сред клиентите ѝ попадат Bank of America, Cargill и Chevron.

Кришна, който пое ръководството на технологичния гигант през 2020 г., продължава да променя 112-годишната компания. След като през 2019 г. придоби софтуерния разработчик Red Hat, IBM отдели своя бизнес за управление на центрове на данни и ИТ инфраструктура Kyndryl през 2021 г., а след това продаде част от подразделението Watson Health.

Apptio е седмото придобиване на IBM за тази година. Таблица: Bloomberg L.P. Apptio е седмото придобиване на IBM за тази година. Таблица: Bloomberg L.P.

Кришна заложи на серия от сливания и придобивания, като купи над 30 компании, за да засили предложенията на IBM в облачния бизнес и автоматизацията на информационните технологии.

През май Кришна каза, че IBM все още търси компании, но придобиванията вероятно ще са по-малки от покупката на Red Hat за 34 млрд. долара. IBM е фокусирана върху придобивания в сферата на хибридните облаци и автоматизацията чрез изкуствен интелект, обяви главният изпълнителен директор, давайки пример с покупката на Turbonomic през 2021 г. Киберсигурността е друга сфера, която е във фокуса на инвестициите, обяви Кришна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още