IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM е близо до нова сделка за 5 млрд. долара

Технологичният гигант търси по-големи възможности за автоматизация

11:55 | 24.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

IBM е близо до сделка за придобиване на софтуерната компания Apptio за около 5 млрд. долара, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса. Този ход би могъл да донесе по-големи възможности за автоматизация на технологичния гигант, допълва изданието.

Apptio, която е собственост на компанията за дялово инвестиране Vista Equity Partners, предоставя инструменти, които помагат на компаниите да следят софтуера и услугите, които ползват, и да управляват по-добре разходите си. Сред клиентите на фирмата са финансовите гиганти Allstate и Bank of America, разкрива уебсайтът ѝ.

Страните са в напреднал етап на преговорите за придобиване, а сделката може да бъде завършена през уикенда, допълват източниците. Не е ясно дали цената включва дълг.

Apptio е голям играч в сферата на решенията, които помагат на компаниите да управляват разходите си за технологии – област, в която IBM иска да расте.

IBM, която е дългогодишен играч в света на технологиите, е в процес на трансформация – тя се превръща в компания, фокусирана в бизнеса с хибридни облаци и изкуствен интелект.

През 2019 г. гигантът придоби Red Hat за около 35 млрд. долара – най-голямата ѝ подобна сделка до този момент, която целеше да подкрепи облачния ѝ бизнес.

През последните години IBM отдели или продаде част от бизнесите си, включително Kyndryl Holdings, която е голям играч в ИТ инфраструктурата и управлението на центрове за данни.

През 2022 г. IBM финализира продажбата на активите си със здравни данни и анализи, които бяха част от дейностите на IBM Watson Health. Това подчерта предизвикателствата в ползването на изкуствен интелект в здравеопазването. Когато IBM обяви сделката, каза, че това е поредна стъпка, свързана със стратегията ѝ за изкуствения интелект и хибридния облак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 24.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още