IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM спира наемането на служители за места, които могат да бъдат заменени от ИИ

Тези позиции, които не са насочени към клиентите, са заемани от около 26 000 служители към момента

08:00 | 02.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на International Business Machines Corp. (IBM) Арвинд Кришна заяви, че компанията очаква да преустанови наемането на служители за длъжности, които според нея могат да бъдат заменени с изкуствен интелект през следващите години.

Наемането на служители в бек-офис функции - като например човешки ресурси - ще бъде спряно или забавено, каза Кришна в интервю. Тези позиции, които не са насочени към клиентите, са заемани от около 26 000 служители, каза Кришна. „Лесно мога да предвидя, че 30% от тях ще бъдат заменени от изкуствен интелект и автоматизация за период от пет години“, предава Bloomberg. 

Това би означавало загуба на около 7800 работни места. Част от всяко съкращение ще включва незаместване на длъжности, освободени поради пенсиониране, заяви говорител на IBM.

Тъй като инструментите на изкуствения интелект завладяха общественото въображение заради способността им да автоматизират обслужването на клиенти, да пишат текст и да генерират код, много наблюдатели се притесняват за потенциала им да нарушат пазара на труда. Планът на Кришна бележи една от най-мащабните стратегии за работната сила, обявени в отговор на бързо развиващата се технология.

По-елементарните задачи, като например предоставянето на писма за проверка на заетостта или преместването на служители между отделите, вероятно ще бъдат напълно автоматизирани, каза Кришна. Някои функции в областта на човешките ресурси, като например оценката на служителите и производителността, вероятно няма да бъдат заменени през следващото десетилетие, добави той. 

Понастоящем IBM има около 260 000 служители и продължава да наема служители за разработване на софтуер и за длъжности, свързани с клиенти. Намирането на таланти днес е по-лесно, отколкото преди една година, каза Кришна. Компанията обяви съкращения на работни места по-рано тази година, които могат да възлязат на около 5 000 служители, след като бъдат завършени. Все пак Кришна заяви, че IBM е увеличила работната си сила като цяло, като през първото тримесечие е назначила около 7000 души.


Кришна, който е главен изпълнителен директор от 2020 г., работи за фокусиране на стогодишната компания около софтуера и услугите, като например хибридния облак. Той прокара продажбата на бизнеси с по-нисък растеж като звеното за управлявана инфраструктура Kyndryl Inc. и част от бизнеса Watson Health. В момента компанията обмисля да продаде звеното си за метеорологични услуги.

Базираната в Армонк, Ню Йорк, IBM надхвърли прогнозите за печалба през последното си тримесечие благодарение на управлението на разходите, включително обявените по-рано съкращения на работни места. Очаква се новите стъпки за повишаване на производителността и ефективността да доведат до икономии от 2 млрд. долара годишно до края на 2024 г., заяви главният финансов директор Джеймс Кавано в деня на обявяването на резултатите.  Главният изпълнителен директор на International Business Machines Corp. (IBM) Арвинд Кришна. Снимка: Bloomberg Главният изпълнителен директор на International Business Machines Corp. (IBM) Арвинд Кришна. Снимка: Bloomberg

До края на 2022 г. Кришна вярваше, че САЩ могат да избегнат рецесия. Сега той вижда потенциал за „плитка и кратка" рецесия към края на тази година. Въпреки това силното софтуерно портфолио на компанията, включително придобитото подразделение Red Hat, би трябвало да ѝ помогне да поддържа стабилен растеж въпреки влошаването на макроикономическите опасения, писа Анураг Рана от Bloomberg Intelligence миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Naemate1
преди 11 месеца
Много мъка има в тази корпорация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още