IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чатботове са били използвани за създаване на невярно съдържание за десетки сайтове

Става въпрос 49 сайта, част от които са оформени като сайтове за извънредни новини с имена като News Live 79 и Daily Business Post

13:13 | 01.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Групата за оценка на достоверността на журналистически сайтове и борба с дезинформацията NewsGuard е установила десетки новинарски сайтове, генериращи съдържание от чатботове с изкуствен интелект (ИИ), които се разпространяват онлайн. Това става ясно от нов доклад, публикуван в понеделник и цитиран от Bloomberg.

Става въпрос 49 сайта, които са били прегледани отделно и от Bloomberg. Някои от тях са оформени като сайтове за извънредни новини с имена, звучащи като генерирани изкуствено, като News Live 79 и Daily Business Post. В други могат да бъде намерено по-скоро лайфстайл информация, новини за знаменитости и спонсорирано съдържание.

Никой от тях обаче не посочва, че за е създаден с помощта на чатботове като ChatGPT на OpenAI и вероятно Google Bard на Alphabet, които могат да създават подробни текстове на база на зададени общи теми. Много от сайтовете са започнали да публикуват съдържание през тази година, когато и започна по-широкото използване на инструментите с изкуствен интелект.

През април сайт, наречен CelebritiesDeaths.com, е публикувал статия, озаглавена „Байдън е мъртъв, Харис (става) изпълняващ длъжността президент, обръщение в 9 ч.“, имайки предвид американския президент Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис. В друг случай са публикувани фалшифицирани факти за живота и работата на архитект в негов некролог. Също така сайт, наречен TNewsNetwork, е публикувал непотвърдена новина за смъртта на хиляди войници в руско-украинската война на базата на видео в YouTube.

По-голямата част от сайтовете, за които става въпрос в доклада, изглежда са т. нар. ферми за съдържание – нискокачествени сайтове, управлявани анонимно, които качват публикации в опит да привлекат рекламодатели. Сайтовете са базирани навсякъде по света и публикяват на различни езици, включително английски, португалски, тайландски и др., посочват от NewsGuard.

Част от сайтовете успяват да донесат приходи чрез реклами с платено съдържание – при които даден човек или бизнес плаща за споменаване на името му. Други изглежда се опитват да създадат аудитория в социалните мрежи, както ScoopEarth.com, който публикува биографии на известни личности, а страницата му във Facebook има 124 хил. последователи.

Повече от половината от сайтовете правят пари чрез автоматични реклами – на сайта е предвидено пространство за реклама, което се купува и продава автоматично чрез алгоритми. Притесненията са особено подчертани за Google, чийто чатбот Bard може да е бил използван от сайтовете и чиято рекламна технология генерира приходи за половината от тях.

Според съглавния изпълнителен директор на NewsGuard Гордън Кровиц докладът показва, че компании като OpenAI и Google трябва да се погрижат да формират моделите си така, че да не фабрикуват новини. „Използването на ИИ модели, известни с измислянето на факти за създаването на това, което само изглежда като новинарски сайтове, е измама, маскирана като журналистика“, коментира Кровиц, който е бивш издател на Wall Street Journal.

От OpenAI не са отговорили незабавно на запитване за коментар, но преди са посочвали, че използват комбинация от човешка редакция и автоматизирани системи, за да установяват и предотвратяват злоупотреби с инструмента си.

В отговор на запитване от Bloomberg говорител на Google заяви, че компанията не позволява реклами да бъдат показвани до обедно или спам съдържание, както и до такова, което е копирано от други сайтове. „Когато прилагаме тези политики, ние се фокусираме върху качеството на съдържанието, а не на това как е било създадено“, се казва в позицията.

Според Ноа Джансиракуза, професор от Bentley University, схемата може и да не е нова, но със сигурност изпълнението ѝ е станало по-лесно, по-бързо и по-евтино.

Хората зад този вид измама „ще продължат да експериментират, за да установят както е ефективно“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 01.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още