IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предлага нови правила за авторското право за генеративния изкуствен интелект

Блокът проправя пътя за първите по-всеобхватни закони, свързани с нашумялата технология

17:26 | 28.04.23 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Компаниите, които внедряват инструменти с генеративен изкуствен интелект (AI), като ChatGPT, ще трябва да разкрият всички защитени с авторски права материали, използвани за разработване на техните системи, съгласно ранно споразумение на Европейския съюз (ЕС), което може да проправи път за първите в света всеобхватни закони, свързани с технологията, предава Ройтерс.

Европейската комисия (ЕК) започна да изготвя Закона за изкуствен интелект преди близо две години, за да регулира нововъзникващите технологии за AI, които преживяха бум на инвестициите и популярността след пускането на ChatGPT от OpenAI.

Членовете на Европейския парламент се съгласиха да прокарат проекта до следващия етап, когато властите в ЕС и страните членки ще обсъдят окончателните детайли по законопроекта.

Съгласно предложенията инструментите с изкуствен интелект ще бъдат класифицирани според нивото на риск: от минимално до ограничено, високо и неприемливо. Проблемните области могат да включват биометрично наблюдение, разпространяване на дезинформация или дискриминационен език.

Въпреки че високорисковите инструменти няма да бъдат забранени, тези, които ги използват, ще трябва да бъдат изключително прозрачни в своята дейност.

Компаниите, внедряващи инструменти с AI, като ChatGPT или генератора на изображения Midjourney, също ще трябва да разкрият всички защитени с авторски права материали, използвани за разработване на техните системи.

Това е късно допълнение, съставено през последните две седмици, твърди източник, запознат с дискусиите. Някои членове на комисията първоначално са предложили пълна забрана на използването на защитени с авторски права материали за обучение на генеративни AI модели, но в крайна сметка е направена стъпка в полза на изискването за прозрачност, допълва източникът.

„Срещу консервативните желания за повече наблюдение и левите фантазии за свръхрегулиране, парламентът постигна стабилен компромис, който ще регулира AI пропорционално, ще защити правата на гражданите, както и ще насърчи иновациите и ще стимулира икономиката“, коментира евродепутатът Свеня Хан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още