IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще превърне ли изкуственият интелект работещия човек в екзотика?

Професиите, които ще останат с навлизането на изкуствения интелект, са тези, при които се изисква човечност и емпатия

20:59 | 27.04.23 г.

Промените, предизвикани от развитието на изкуствения интелект, са доста кардинални. Той задава една нова ера за човечеството като цяло. Това каза Тодор Колев, основател и член на УС на Кооперация “Комрад Кооператив", Obecto, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му навсякъде вече се усещат големи промени.

„Както каза основателят на OpenAI, това, което първо ще бъде засегнато, най-малкото на трудовия пазар, е сферата на услугите. На практика кол центровете съвсем скоро ще бъдат автоматизирани. Програмистите, които се надяваха, че когато целият свят се автоматизира, ще останат като последна професия, сега са "една от първите професии, които си заминават", каза събеседникът.

Според Колев изкуственият интелект ще превърне работещия човек в екзотика. 

"Другото, което е много интересно при изкуствения интелект е, че той има т.нар. имърджинг пропъртис, тоест изведнъж започва да придобива умения, които не е очаквал да бъдат придобити. И на практика не знаем до края на годината накъде ще завие и още какво ще постигне.

 „Моята теза е, че технологиите са природна сила, която не може да бъде спряна или контролирана. Могат да бъдат евентуално предвидени. Тоест, когато виждаме, че идва ураган към нас, можем да се прикрием, но не можем да спрем урагана". 

Професиите, които ще останат с навлизането на изкуствения интелект, са тези, при които се изисква човечност и емпатия, посочи гостът в предаването.

„Технологията може да предизвика много "пакости", но целият дискурс на разговорите сега е как можем да контролираме изкуствения интелект“, каза още Колев. "Не можем да контролираме изкуствения интелект. Можем да го приемем…за да дойде нов ред, трябва да минем през периода на хаос. Няма как да го избегнем“, посочи той.

Ползите или вредите ще са повече за използването на изкуствения интелект за образователни цели? Ще се промени ли ролята на учителя? Ще има ли възход на т.нар. "персонализираните учители"? Какво ще се случи при появата на хуманоидни роботи, които ще са със силата на ChatGTP? Как те ще усилят процеса? Как изглежда войната на бъдещето с развитието на автономните оръжия?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още