IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM очаква растежът ѝ да се ускори към края на годината

Компанията потвърди прогнозата за годишните си приходи, давайки предпазливо оптимистични сигнали на пазара

10:32 | 20.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

International Business Machines прогнозира годишни приходи, които отговориха на очакванията на анализаторите, давайки предпазливо оптимистичен сигнал за разходите за технологии в една несигурна икономика, пише Bloomberg.

Приходите от продажби ще се увеличат с между 3 и 5 процента през 2023 г., обяви технологичният гигант. Компанията потвърди по-ранната си прогноза за годишен свободен паричен поток в размер на 10,5 млрд. долара.

Приходите на IBM за първото тримесечие са достигнали 14,3 млрд. долара, като нямат съществено изменение спрямо същия период година по-рано, но са малко под средната прогноза на анализаторите. Като се изключат някои елементи, печалбата е достигнала 1,36 долара на акция за тримесечието до 31 март. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха 1,25 долара печалба на акция.

„Виждаме известно смекчаване в края на първото полугодие“, обяви главният изпълнителен директор Арвинд Кришна в интервю. „Мисля, че растежът ще се подобри малко към края на годината“, допълва той.

Цената на акциите на IBM се повиши с около 1,6% по време на следборсовата търговия, след като приключи сесията в Ню Йорк на ниво от 126,32 долара. От началото на годината до сряда стойността на книжата е спаднала с 10 на сто, докато много други технологични имена се радват на рали.

Резултатите на IBM предполагат, че голямото портфолио от софтуерни продукти и услуги на компанията ѝ помага да компенсира част от спада на икономиката като цяло, пише анализаторът на Bloomberg Intelligence Анураг Рана.

Кришна работи по насочването на компанията към услуги с по-висок марж като хибридните облаци. През тримесечието приходите от продажби на софтуер са нараснали с 2,6% до 5,9 млрд. долара, макар че растежът на звеното Red Hat е 8% - най-малкото увеличение, откакто бизнесът беше придобит от IBM през 2019 г. за около 33 млрд. долара. По думите на Кришна новият нормален диапазон за Red Hat е 11-13% растеж.

Приходите от консултантския бизнес са записали 2,8% ръст до 5 млрд. долара, но темпът на тези сделки се е забавил в региона на Северна и Южна Америка, което може да се пренесе и другаде, казва Кришна. Според него клиентите все още не се отказват от проекти, просто ги отлагат.

Свиване на разходите

IBM надмина прогнозата за печалбата си, отчасти заради успешното управление на разходите си и мерките за продуктивност, към които се насочи по-рано тази година, обяви Кришна. По думите му, когато приключат, съкращенията на работни места могат да са около 5000, вместо по-рано обявените 3900. И все пак IBM нае 7000 души само през първото тримесечие.

Новите мерки за продуктивност и ефективност се очаква да допринесат за спестяването на 2 млрд. долара годишно до края на 2024 г., сподели главният финансов директор Джеймс Кавано след обявяването на финансовия отчет.

Разделянето с част от бизнесите стои в основата на плана за трансформация на IBM, включително скорошното отделяне на Kyndryl Holdings и част от бизнеса Watson Health. Сега технологичният гигант обмисля продажбата на друго звено, свързано с проследяване на метеорологичните условия.

Междувременно Global Foundries, която придоби бизнеса с чипове на IBM през 2015 г., заведе дело, обвинявайки компанията, че продължава да монетизира интелектуална собственост от това бизнес звено, дори след като сделката е финализирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още