IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Walt Disney посяга към изкуствения интелект въпреки стачките в Холивуд

Компанията е създала работна група, която да проучи как компанията може да ползва технологията

20:43 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Walt Disney създаде работна група за изучаване на изкуствения интелект и как той може да бъде приложен от конгломерата, въпреки че холивудските сценаристи и актьори се борят да ограничат използването на технологията от индустрията, предава Ройтерс.

Създадена по-рано тази година, преди стачката в Холивуд, групата се опитва да разработва собствени приложения за изкуствен интелект, както и да създава партньорства със стартъпи, твърдят трима източници, запознати с въпроса.

Като доказателство за своя интерес, Disney има 11 налични работни места, за които търси кандидати с опит в областта на изкуствения интелект или машинното обучение.

Позициите са свързани с почти всяка част от компанията – от Walt Disney Studios до тематичните паркове и инженерната група, Walt Disney Imagineering, до телевизията на Disney и рекламния екип, който се стреми да разработи изкуствен интелект от „следващо поколение“ за рекламната система на гиганта, гласят обявите за работа.

Говорител на Disney е отказал да коментира въпроса.

Един от източниците, който е вътрешен за компанията и е пожелал да остане анонимен, твърди, че старите медийни компании като Disney трябва или да разберат изкуствения интелект, или рискуват да изостанат.

Той смята изкуствения интелект за инструмент, който да помогне за контролиране растящите разходи за филмови и телевизионни продукции, които могат да скочат до 300 млн. долара за голям филм като новия „Индиана Джоунс“ или „Малката русалка“. Такива бюджети изискват огромна възвръщаемост от боксофиса. Свиването на разходите пък ще се случи с течение на времето, допълва източникът.

В бизнеса с тематични паркове изкуственият интелект може да подобри клиентската поддръжка или да създаде нови интеракции, посочва втори източник, който преди е бил част от Disney Imagineering. Той също е пожелал да остане анонимен, защото няма право да обсъжда въпроса публично.

Източникът коментира Project Kiwi, който използва техники за машинно обучение, за да създаде Baby Groot – малък робот във формата на героя от „Пазители на Галактиката“.

Изкуственият интелект се превърна в особено важна тема в Холивуд, където сценаристи и актьори смятат новата технология за голяма заплаха за работните им места. Това е основният проблем в преговорите за сключване на договори с Гилдията на актьорите и Гилдията на сценаристите на Америка, като и двете стачкуват в момента.

Disney е особено внимателна в обсъждането на изкуствения интелект публично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още