IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай въвежда строг контрол на мобилните приложения

Разработчиците ще трябва да подават подробна информация за бизнеса си

13:18 | 10.08.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Китай ще изиска от всички доставчици на мобилни приложения в страната да подават подробна информация за бизнеса си до правителството, обяви министерството на информацията. Това е поредното усилие на Пекин да държи технологичната индустрия под своя строг контрол, предава Ройтерс.

Министерството на индустрията и информационните технологии (MIIT) обяви, че приложенията без подходяща декларация ще бъдат наказвани след гратисния период, който ще приключи през март следващата година. Според експерти този ход потенциално би ограничил броя на приложенията и би засегнал силно малките разработчици.

Ю Юнтин, адвокат в базираната в Шанхай DeBund Law Offices, коментира, че заповедта на практика изисква получаване на одобрение от министерството. Новото правило е насочено основно към борба с измамите, но ще засегне всички приложения в Китай, допълва той.

Рич Бишъп, съосновател на компанията за приложения AppInChina, казва, че новата регулация също така вероятно ще засегне и базирани в чужбина разработчици, които преди това лесно публикуваха своите приложения през App Store на Apple, без да се налага да предоставят документи на китайското правителство.

Бишъп твърди, че за да се съобразят с новите правила, разработчиците на приложения вече трябва или да имат компания в Китай, или да работят с местен играч в сферата.

Apple не е отговорила веднага на запитването за коментар по въпроса.

Производителят на iPhone изтегли над 100 приложения с изкуствен интелект от своя App Store миналата седмица, за да се съобрази с разпоредбите, след като Китай въведе нов лицензионен режим за приложения с генеративен изкуствен интелект в страната.

В съобщението на министерството се казва също, че субектите, „ангажирани с интернет информационни услуги чрез приложения в области като новини, издателства, образование, филми, телевизия и религия, също ще трябва да предоставят съответните документи“.

Изискването може да повлияе на наличността на популярни приложения на социални мрежи като X, Facebook и Instagram. Ползването на такива услуги не е позволено в Китай, но те все пак могат да бъдат изтеглени от магазините за приложения, което позволява на китайците да ги ползват при пътувания в чужбина.

Китай изисква мобилните игри да получават лицензи, преди да бъдат пуснати в страната, а през 2020 г. премахна десетки хиляди нелицензирани игри от различни магазини с приложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още