IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI стартъпът Anthropic води преговори за набирането на 750 млн. долара

Очаква се новият кръг на финансиране да е воден от Menlo Ventures

12:30 | 21.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стартъпът за изкуствен интелект (AI) Anthropic води преговори за набирането на 750 млн. долара в рамките на кръг на финансиране, воден от Menlo Ventures, твърди източник на Ройтерс, пряко запознат с въпроса.

Оценката на стартъпа преди този кръг възлиза на 18,4 млрд. долара, допълва той.

Anthropic, съоснована от брата и сестрата Дарио и Даниела Амодей, които са бивши директори на OpenAI, показва усилия да си осигури ресурси и богати поддръжници, от които се нуждае, за да се конкурира с OpenAI и да се превърне в лидер в технологичния сектор.

The Information първи писа за финансирането.

AI моделите на компанията се съревновават за популярност с GPT моделите на OpenAI.

Anthropic вече има инвестиции от Google и Amazon, като в последните месеци компаниите решиха да инвестират съответно 2 млрд. и 4 млрд. долара.

През ноември Ройтерс писа, позовавайки се на свои източници, че бордът на директорите на OpenAI се е обърнал към главния изпълнителен директор на Anthropic Дарио Амодей да замени главния изпълнителен директор Сам Алтман при потенциално сливане на двата AI стартъпа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още