IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon навлиза в AI битката с инвестиция за 4 млрд. долара в стартъпа Anthropic

Гигантът в онлайн търговията обяви, че няма да има място в управителния съвет на стартъпа и делът му ще е миноритарен

14:03 | 25.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Технологичният гигант Amazon съобщи днес, че ще инвестира до 4 млрд. долара в брой в известния стартъп Anthropic в опит да се съревновава с все по-големия брой конкуренти при облачните услуги в сектора на изкуствения интелект, предава Ройтерс.

Служителите на Amazon и клиентите на облачните услуги предлагани от американската компания ще имат достъп до технологии на Anthropic като част от сделката и ще могат да ги внедрят в бизнесите си. Базираният в Сан Франциско стартъп се ангажира също да разчита основно на облачните услуги на  Amazon, включително при обучение на бъдещи модели изкуствен интелект върху голямо количество фирмени чипове, които ще закупят от гиганта в онлайн търговията. 

В съвместно интервю главният изпълнителен директор на облачното подразделение на Amazon и Anthropic обявиха, че непосредствената инвестиция ще е на стойност 1,25 млрд. долара, като всяка една от страните има право да инициира допълнително финансиране на стойност 2,75 милиарда долара от Amazon.

Те отказаха да коментират точно какъв дял ще има Amazon в Anthropic или актуализирана информация за пазарната капитализация, която последно бе оценена на над 4 млрд. долара. Гигантът в онлайн търговията обяви, че няма да има място в управителния съвет на стартъпа и делът му ще е миноритарен . 

Тази инвестиция е може би най-решителният отговор на Amazon на предизвикателствата, които предлагат Microsoft и Google на Alphabet и на по-малки конкуренти в областта на облачните услуги, направили сериозни разработки в областта на изкуствения интелект тази година.  

Сделката е и поредното доказателство за желанието на компаниите за облачни услуги да си осигурят достъп до стартъпи за изкуствен интелект, които променят изцяло сектора.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още