IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анди Джаси успя да тласне нагоре резултатите на Amazon, докато забавя разходите

Под негово ръководство гигантът съкрати 27 хил. души

12:14 | 04.08.23 г.
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Amazon.com Анди Джаси обяви, че компанията е генерирала силен ръст на приходите от основния бизнес с онлайн търговия, като същевременно е забавила темпа на разходите. Wall Street остана доволен от новините, изпращайки цената на акциите на гиганта нагоре с около 10% по време на следборсовата търговия, пише Bloomberg.

Откакто пое ръководството преди две години, Джаси внесе определено несантиментална перспектива в най-голямата компания за електронна търговия и облачни услуги в света. Под негово ръководство Amazon съкрати 27 хил. души и обеща да запази броя на персонала непроменен в обозримо бъдеще. Той преустанови десетки проекти, създадени по времето на Джеф Безос, и подложи на преглед редица бизнеси.

В четвъртък вечер компанията хвърли светлина върху резултатите си. Приходите за второто тримесечие са се увеличили с 11% на годишна база до 134,4 млрд. долара, надхвърляйки прогнозите. Приходите от продажби в категорията на онлайн магазините са се увеличили с 4 на сто до 53 млрд. долара. Облачният бизнес на Amazon, който обичайно носи по-голямата част от оперативната печалба на гиганта, е надминал очакванията и е показал признаци на стабилизиране.

„Възходът на бизнеса с онлайн търговия на Amazon е обнадеждаващ знак за последната половин година, който би трябвало да допринесе за растежа на печалбата“, коментира Андрю Липсман, анализатор на Insider Intelligence.

Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Безпрецедентните мерки за съкращения на Джаси определено дадоха резултат. Оперативните разходи на компанията са се увеличили със 7,5% през трите месеца до 30 юни, най-бавният темп от поне 2012 г. Разходите за маркетинг и продажби са нараснали само с 6,5%, след като години наред записваха по 30% увеличение. В резултат на тези действия оперативната печалба успява да скочи повече от двойно до 7,7 млрд. долара през тримесечието.

Сега главният изпълнителен директор изглежда готов да инвестира отново – точно когато опасенията от рецесия избледняват, а потребителите са с по-добри усещания за икономиката и перспективите като цяло.

В желанието си да запази конкурентно предимство в основния си онлайн бизнес с търговия на дребно, Amazon заяви, че ще удвои броя на съоръженията, които могат да обслужват поръчки до клиентите в рамките на същия ден. По-рано тази седмица Bloomberg Businessweek съобщи, че Amazon рестартира дейностите си с хранителни стоки, като предлага доставки на пресни храни до купувачите без абонамент Prime и интегрира по-активно своите вериги Fresh и Whole Foods Market.

Цената на акциите на Amazon се повиши след обявяването на финансовия отчет. Графика: Bloomberg Цената на акциите на Amazon се повиши след обявяването на финансовия отчет. Графика: Bloomberg

Компанията прогнозира, че приходите ѝ ще достигнат 138-143 млрд. долара през настоящия отчетен период, завършващ през септември, спрямо средна прогноза на анализаторите за 138,3 млрд. долара. Оперативната печалба ще бъде между 5,5 млрд. и 8,5 млрд. долара. Анализаторите очакват 5,41 млрд. долара.

Базираната в Сиатъл компания генерира все по-голяма част от приходите си от своя печеливш бизнес с предоставяне на услуги и реклама на независими търговци, които наемат място в уебсайта на Amazon и нейните складове. Приходите от реклама са скочили с 22% до 10,7 млрд. долара, а приходите от услуги до търговци са нараснали с 18 на сто до 32,3 млрд. долара през тримесечието.

Инвеститорите бяха особено притеснени за облачния бизнес Amazon Web Services. Тримесечните му приходи от продажби са скочили с 12% до 22,1 млрд. долара. Въпреки че растежът му се е забавил за шесто поредно тримесечие, бизнесът все пак донесе повече приходи от очакваното от Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още