IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon се опитва да настигне конкуренцията с Alexa

Гласовият асистент присъства в голяма част от новите устройства на компанията

14:34 | 21.09.23 г.
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Amazon.com представи нови и обновени устройства, както и актуализация на гласовия си асистент Alexa с генеративен изкуствен интелект, за да привлече потребителите към непечелившия продукт, докато конкуренцията с чатботове като Bard на Google нараства, предава Ройтерс.

Alexa ще общува по-свободно, като ще загуби роботския си тон, познат от близо десетилетие, и ще отговаря на въпроси като кога започва даден футболен мач или ще дава идеи за рецепти. Освен това ще може да създава и да рецитира поеми. Това стана ясно от годишната продуктова премиера на компанията в Арлингтън, щата Вирджиния.

Amazon представи Alexa през 2014 г., но не успя да намери начин да направи асистента печеливш, като вместо това привлича купувачите към уебсайта на компанията, за да правят повече покупки. Обичайно достъпна през колонки или телевизори, услугата предлага гласови отговори на запитвания от потребителите, като какво е местното време, но може да служи и като център за контрол на уредите вкъщи.

Базираната в Сиатъл компания е работила по надграждането на Alexa, особено след появата на ChatGPT през ноември. Подобни чатботове предизвикаха еуфория у инвеститорите, които се вълнуват от стартъпи с генеративен изкуствен интелект.

„Сега можете да имате почти човешки разговори с Alexa”, коментира хардуерният директор на Amazon Дейв Лимп.

По-рано Ройтерс обяви, че настроението сред служителите в хардуерното подразделение на Amazon се влошава, след като компанията промени стратегиите си и на фона на притесненията, че гигантът не произвежда устройства, които са популярни сред потребителите. Източници, запознати с въпроса, твърдят, че много продукти, които са в процес на развитие, целят просто да позиционират Alexa в повече стаи в дома, като детектори на въглероден окис с вградена гласова услуга.

Лимп, който напуска компанията преди края на годината, показа как потребителят може да зададе серия от въпроси без постоянно да повтаря името “Alexa” – нова функция, налична при поне част от устройства, като обновената Echo Show 8.

На събитието Amazon представи и обновени версии на детските таблети Fire, колонка за телевизори и нови възможности за търсене в услугата FireTV за намирането на безплатно съдържание.

Сред новите устройства на Amazon попада и струващият 180 долара Echo Hub със сензорен дисплей, който се поставя на стената, за да контролира устройствата в дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още