IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращенията в звеното за устройства на Amazon доведоха до срив в мотивацията

Компанията е започнала редица разработки, но няма гаранция, че някоя от тях ще достигне до пазара

22:33 | 19.09.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Няколко служители в хардуерното подразделение на Amazon, отговарящо за популярни устройства като електронния четец Kindle и гласовия асистент Echo, казват, че моралът в звеното е пострадал заради съкращенията на персонал и броя на устройствата, които са в процес на разработка и за които се опасяват, че е малко вероятно да се превърнат в истински попадения, пише Ройтерс.

Подразделението, известно като Lab126, беше фокус на основателя на Amazon Джеф Безос, който го представи като двигател на бъдещи проекти, но напоследък беше засегнато от масови съкращения и напускания на ключови изпълнителни директори, включително на лидера Дейв Лимп, който от 13 години беше в компанията и обяви, че по-късно тази година ще се оттегли от поста си.

Ройтерс е интервюирала над 15 настоящи и бивши служители, които са пожелали да останат анонимни, като те описват смесицата от нови устройства в процес на разработка, много от тях насочени към насърчаването на клиентите да използват някога новаторската гласова услуга Alexa, която сега е изправена пред сериозно предизвикателство в епохата на генеративния изкуствен интелект и ChatGPT.

Компанията – най-големият онлайн търговец в света – ще проведе събитие за представяне на нови устройства и услуги на 20 септември, на което се очакват нови версии на някои налични продукти като таблета Fire, Fire TV и четеца Kindle Scribe, както и още новини.

Информационната агенция е успяла да установи кои са петте различни нови устройства, които Amazon разработва. Те включват детектор за въглероден окис и монитор за следене консумацията на енергия у дома – и двата с вградена Alexa – както и домашен проектор, който превръща всяка повърхност в екран. Някои от източниците споменават други проекти, пълните подробности за които не могат да бъдат потвърдени.

Amazon се надява, че потребителите ще инсталират устройствата с Alexa в повече стаи в дома и ще свикнат с ползването на системата през деня, посочват източниците.

Компанията е работила и по дигитално измерващо устройство с Alexa (например за картографиране размерите на дома) и устройство за тестване на вируси, първоначално предназначено за откриване на Covid, допълват те.

Amazon е потайна относно вътрешните си проекти в Lab126, които отдавна са от решаващо значение за стремежа ѝ да се позиционира като технологичен новатор. Не всички от тях ще бъдат комерсиално произвеждани, понякога заради финансови или пазарни опасения, казват източниците, докато други вече са преработени или напълно прекратени.

Макар че е сравнително малко спрямо огромната империя на Amazon, подразделението за устройства е важно като възможност за тестване на джаджи и като публично лице на Alexa през различните устройства, ползващи гласовия асистент. Amazon твърди, че бизнесът ѝ с устройства и услуги не е печеливш, но не разкрива конкретни данни.

Говорител на Amazon е отказал да коментира продуктовото развитие.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още