IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon залага на проект за улавяне на въглерод от въздуха на Occidental Petroleum

Базираната в Сиатъл компания ще закупи възможност за премахване на 250 хил. метрични тона на въглероден диоксид за 10 години от петролния гигант

15:05 | 12.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Amazon.com Inc. подкрепя мащабен проект на петролния гигант Occidental Petroleum Corp. за улавяне на въглерод от въздуха, като това е поредното усилие на онлайн търговеца на дребно да компенсира парниковите газове, отделяни от неговите търговски превозни средства и самолети, пише Bloomberg.

Базираната в Сиатъл компания обяви, че ще закупи възможност за премахване на 250 хил. метрични тона на въглероден диоксид за 10 години от Occidental. Дъщерното дружество за премахване на въглерод на енергийния концерн, 1PointFive, в момента изгражда голям завод в Западен Тексас, който е проектиран да извлича въглерод от атмосферата, процес, известен като директно улавяне.

Amazon, която се стреми да елиминира своите въглеродни емисии до 2040 г., споделя, че ще постигне тази цел предимно чрез оперативни промени, като разчита на слънчева енергия и електрически превозни средства. Компанията също така ще използва закупени въглеродни кредити, за да компенсира частта от своите емисии на парникови газове, които не е в състояние да премахне. През последните години Amazon вложи милиони долари за проекти за повторно залесяване и опазване на горите по целия свят.

През юли компанията заяви, че е отделила 71,27 млн. метрични тона еквивалент на въглероден диоксид през 2022 г., което представлява спад от 0,4% спрямо предходната година, тъй като растежът ѝ се забавя, а проектите за възобновяема енергия, които развива, бяха въведени в експлоатация.

Последната новина бележи първата инвестиция на Amazon в технологични решения, предназначени да извличат въглерод от въздуха. Фирмата не разкрива колко ще плати на тон отстранен въглерод като част от сделката с Occidental, която задълбочава съществуващо корпоративно партньорство. През юли енергийният гигант направи Amazon Web Services свой „предпочитан облачен доставчик“, като заяви, че ще разчита на звеното за своите основни производствени системи и инструменти за анализ, както и на технологията за директно улавяне от въздуха.

Такива партньорства между технологични компании и петролни концерни са критикувани от екоактивистите и от някои служители на Big Tech (големите технологични компании – бел. ред.), които ги приемат като разширяване на спасителния пояс за фокусираните върху изкопаемите горива фирми.

Междувременно Amazon обяви, че ще инвестира в CarbonCapture Inc., компания, която изгражда системи за директно улавяне от въздуха. Като част от сделката Amazon придобива правото на до 100 000 метрични тона въглеродни кредити от CarbonCapture, които впоследствие ще разпредели между собствения си бизнес или ще предостави на своите партньори, доставчици и клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още