IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon иска да стане ключов инвеститор в Arm преди IPO-то ѝ

Дизайнерът на чипове води преговори с няколко големи компании за подобно участие

10:25 | 09.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Amazon.com преговаря за присъединяването си към други технологични компании като ключов инвеститор в Arm на SoftBank Group преди първичното публично предлагане (IPO) на дизайнера на чипове, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Потенциалното участие на Amazon в IPO-то подчертава колко голямо е значението на Arm в бизнеса с облачни изчисления. Amazon Web Services, облачният бизнес на интернет гиганта, създава собствените си процесори, наречени Graviton, като използва дизайн на Arm.

Arm планира да се листне на Nasdaq в началото на септември, твърди един от източниците. Компанията иска да набере между 8 млрд. и 10 млрд. долара.

Arm и Amazon са отказали да коментират въпроса.

Arm води преговори с около 10 технологични компании, включително Intel, Alphabet и Nvidia, за инвестиции преди нейното първично публично предлагане. Тези инвеститори няма да получат места в борда или някакъв контрол, споделят източниците.

Arm се надява, че привличането на такива инвеститори предварително ще засили връзките ѝ с важни клиенти и ще увеличи привлекателността на IPO-то, коментира един от източниците.

Очаква се листването да даде така необходимия тласък на SoftBank, която се опитва да върне към успеха своя огромен Vision Fund, след като някои от залозите му в технологични стартъпи се провалиха.

SoftBank се насочи към листване на Arm, откакто сделката ѝ за продажбата на дизайнера на чипове на Nvidia за 40 млрд. долара се провали миналата година поради възражения от американските и европейските антимонополни регулатори.

Оттогава бизнесът на Arm се справя по-добре от цялостната индустрия за чипове благодарение на фокуса си върху сървъри за центрове за данни и персонални компютри, които носят повече приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още