IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затегнатите регулации за гейминг компаниите в Китай доведоха до обратни изкупувания на акции

По-малките студиа се опитват да запазят позициите си и доверието на инвеститорите

10:15 | 26.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Множество по-малки китайски компании за игри обявиха програми за обратно изкупуване на акции – планове, разглеждани като опит за успокояване на инвеститорите, след като пазарът беше изплашен от действията на регулаторите за ограничаване на потребителските разходи за игри, предава Ройтерс. 

Миналия петък регулаторите публикуваха проект на правила, които забраняват на онлайн игрите да дават награди на потребителите, ако те играят всеки ден, ако харчат за първи път в някоя игра или ако харчат няколко пъти последователно. Всичко това са често срещани механизми за стимулиране ангажираността в онлайн игрите.

Новината изпрати цената на акциите на гейминг компаниите надолу, а към понеделник вечерта осем компании разкриха планове за обратно изкупуване на акции на обща стойност до 780 млн. юана (110 млн. долара), позовавайки се на доврието в китайската индустрия за игри и необходимостта от защита на инвеститорите.

Съобщенията за обратните изкупувания дойдоха след очевидното смекчаване на позицията на китайския регулатор на видео игрите – Националната администрация за преса и публикации, която през уикенда публикува изявление, в което се казва, че правителството ще подобри допълнително предложените правила след „сериозно проучване“ на общественото мнение.

В понеделник регулаторът одобри нови лицензи за 105 местни онлайн игри за декември – ход, който според някои анализатори „ясно демонстрира“, че властите продължават да подкрепят развитието на онлайн игрите.

Плановете за обратно изкупуване послужиха като инструмент за стабилизиране цените на акциите.

Листнатите в Шанхай книжа на G-bits Network Technology Xiamen повишиха стойността си с 3% до вторник следобед, след като приключиха предходните две борсови сесии, разделяйки се с 13%. Цената на предлаганите в Шънджън акции на Perfect World пък се понижи с близо 2%, след като потъна с над 14% през последните два дни.

Публикуването на планираните правила предизвика опасения, че регулаторите отново налагат тежки мерки срещу сектора. През тази година индустрията тъкмо се върна към растежа, след като преживя тежки 2021 и 2022 г. заради по-затегнатите регулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 26.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още