IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia пуска AI асистент за индустриални работници

MX Workmate все още е в процес на развитие

15:55 | 14.02.24 г.
Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg
Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Технологичната компания Nokia представи базиран на изкуствен интелект (AI) инструмент, който генерира съобщения за индустриални работници, включително предупреждения за дефектни машини, като за целта ползва данни в реално време и препоръчани начини за увеличаване на производителността във фабриките, предава Ройтерс.

Инструментът, наречен MX Workmate, ще разшири наличната комуникационна технология на Nokia, използвана от индустриални клиенти, като залага на генеративен изкуствен интелект за създаване на текст, наподобяващ такъв, писан от човек, гласи изявлението на компанията.

Тези съобщения включват ранни предупреждения за повреда на машина заедно с препоръчани действия за ремонти, решения за повишаване на качеството и темпа на производство или справяне с аварии във фабрики, твърди Стефан Деубле, ръководител на отдела за маркетинг на корпоративни решения в Nokia.

Базираният във Финландия производител вече доставя 4G и 5G технология, която позволява вътрешни комуникации или помага на индустриални компании да се свързват с данни от машинните сензори, наред с други приложения.

„Сега идеята е, че имаме асистент, който е там, за да помогне на работника да разбере всички тези данни“, коментира Деубле, допълвайки, че Nokia пуска инструмента, докато производителите се борят с недостиг на квалифициран персонал.

Инструментът на Nokia е съвместим с разпоредбите за оперативни технологии, но може да отнеме време компаниите да се доверят на подобна технология, която първо се нуждае от правилно тестване и фина настройки, за да работи в различни индустрии, посочва още той.

Въпреки че някои аспекти все още са във фаза на проучване, включително справянето с халюцинациите на изкуствения интелект, инструментът „трябва да бъде точен, ясен и правилен. И трябва да бъде проследим и модериран“, твърди Деубле, допълвайки, че има първоначални предпазни мерки, като валидиране на подканите от човек.

Nokia ще покаже първите версии на инструмента на Световния мобилен конгрес в Барселона в края на февруари.

Повече новини за технологии можете да научите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още