IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia очаква засилване на търсенето на мрежова инфраструктура през 2024 г.

Компанията успя да постигне споразумение в рамките на патентния си спор с Oppo

13:13 | 25.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Финландската Nokia заяви, че може да подобри представянето си през втората половина на годината, тъй като бизнесът ѝ с телекомуникационна инфраструктура се радва на добри продажби, а мерките за свиване на разходите се отплащат, пише Bloomberg.

Компанията очаква коригирана оперативна печалба за 2024 г. в диапазона от 2,3 млрд. евро до 2,9 млрд. евро. Средната прогноза на анализаторите е, че показателят ще остане стабилен спрямо предходната година на ниво от 2,4 млрд. евро.

Nokia твърди, че има положителни сигнали, че приходите от продажби може да се увеличат през втората половина на годината. Тя очаква „силно подобрение“ в бизнеса си с мрежова инфраструктура, който включва вграждане на подводни кабели, наземни широколентови връзки и оптична технология.

През четвъртото тримесечие поздразделението записа ръст на поръчките на мрежови технологии, ползвани в облачна инфраструктура, като очаква тази тенденция да продължи през 2024 г. Освен това очаква да доставя повече оборудване за широколентови оптични влакна в САЩ, като се възползва от правителственото финансиране на стойност 42,54 млрд. долара за разширяване на достъпа до високоскоростния интернет в страната.

Цената на акциите на Nokia се повиши със 7,2% до 3,38 евро в 9:24 ч. местно време в Хелзинки днес – най-големият ѝ ръст от 18 месеца. Стойността на книжата на гиганта се понижи с 25 на сто през последните 12 месеца.

„Отправяйки поглед напред, очакваме предизвикателната среда от 2023 г. да продължи през първата половина на 2024 г., особено през първото тримесечие“, коментира главният изпълнителен директор на Nokia Пека Лундмарк. Той също така обяви програма за обратно изкупуване на акции за 600 млн. евро в следващите две години.

Nokia имаше трудна 2023 г., тъй като мобилните оператори се насочват бавно към покупката на 5G оборудване, но и заради правни спорове с няколко производители на смартфони, в това число Oppo и vivo, по патентни въпроси. Нетната печалба за годината е спаднала до 679 млн. евро спрямо 4,3 млрд. евро през 2022 г., а приходите са се понижили до 22,3 млрд. евро от 24,9 млрд. евро за предходната година.

Nokia също така постепенно увеличава своя пазарен дял в 5G, посочва Лундмарк в интервю. Въпреки че инвестициите са бавни, в следващите години мобилните оператори ще трябва да обновят мрежите си за 5G. “Абсолютно убеден съм, че е въпрос единствено на време, преди да стигнем до този момент”, коментира Лундмарк пред Bloomberg.

Наскоро компанията изпусна договор за 14 млрд. долара за модернизация на безжичната мрежа на AT&T, който в крайна сметка попадна в ръцете на конкурента Ericsson. Има опасения, че въвеждането на OpenRAN, която дава на операторите по-голяма гъвкавост да избират доставчици на антени и инфраструктура, отваря скандинавския дуопол за конкуренти.

„Все още не виждаме огромен приток на нова конкуренция заради OpenRAN“, коментира Лундмарк. „Може ли да се случи? Да, може, но не мисля, че това ще се случи за една нощ".

Коментарът беше направен след обявяването на по-добрите от очакваното резултати за четвъртото тримесечие, за което компанията отчете коригирана оперативна печалба от 846 млн. евро. Сумата се оказа над очакваните от анализаторите 762,7 млн. евро, сочи прогноза на Bloomberg. Миналия месец компанията предупреди, че няма да изпълни прогнозите за приходите от продажби, оперативния марж и свободния паричен поток.

В сряда Nokia също така каза, че е подписала споразумение за кръстосано лицензиране на 5G патент с Oppo, разрешавайки дългогодишния им спор. Лундмарк твърди, че гигантът е близо до решаването на друг подобен спор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още