IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia ревизира надолу целта за маржа на печалбата си

Компанията страда от решението на AT&T да ползва друг доставчик на телекомуникационно оборудване

12:27 | 12.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia заяви, че е ревизирал надолу целта си за сравнимия оперативен марж до поне 13% до 2026 г., спрямо поне 14%, очаквани по-рано. Това се случва, след като компанията загуби сделка с американски телекомуникационен оператор, предава Ройтерс.

Nokia твърди, че все още вижда път към постигането на по-старата си цел, но предвид настоящите пазарни условия за нейния бизнес с мобилни мрежи, компанията смята ревизирането за разумно.

Компанията понесе удар, след като AT&T избра Ericsson за изграждането на телекомуникационна мрежа, използвайки нова технология за свиване на разходите, наречена ORAN, която ще покрие 70% от нейния безжичен трафик в САЩ до края на 2026 г.

„Новината за AT&T е лоша и ние, разбира се, го признаваме“, коментира главният изпълнителен директор Пека Лундмарк в интервю. Той допълва, че става дума за специфична ситуация, свързана с конкретен клиент, като решението е по-скоро финансово, а не технологично или от гледна точка на представянето.

„Не виждаме други клиенти да следват примера“, коментира още Лундмарк.

Отделно от това Nokia и Deutsche Telekom обявиха, че са сключили сделка за използването на ORAN в Германия, с което финландската компания се завръща към търговските мрежи на DT.

„Бяхме извън тази мрежа от 2017 г., а сега се завръщаме чрез ORAN технологията, така че това е значителна победа за нас“, твърди изпълнителният директор.

Проектът вече е в процес на развитие и ще бъде продължен и след първото тримесечие на следващата година.

През октомври Nokia заяви, че ще съкрати до 14 хил. работни места, за да свие разходите си. Компанията предупреди, че не очаква незабавно възстановяване на пазара, след като отчете 20% спад на приходите от продажби заради по-слабото търсене на 5G оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още