IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia планира да съкрати 14 хил. работни места

Това са 16% от работната сила на компанията

15:27 | 19.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nokia планира да съкрати 14 хил. работни места, или 16% от работната си сила, докато намалените инвестиции на американски и европейски оператори в мобилна инфраструктура от пето поколение натежават върху компанията, пише Bloomberg.

Това представлява намаление с 10 до 15 процента на разходите за персонал и се очаква да спести до 400 млн. евро следващата година, както и допълнителни 300 млн. евро през 2025 г., обяви базираната в Еспоо, Финландия, комания за мобилни мрежи.

Производителите на 5G оборудване срещат трудности, тъй като операторите в САЩ и Европейския съюз свиват капиталовите си разходи и коригират инвентара си. Шведският конкурент Ericsson обяви разочароваща прогноза тази седмица, посочвайки, че пазарната слабост ще се запази през четвъртото тримесечие и отвъд него.

Nokia също така отчете по-слаба от очакваното печалба и каза, че свиването на пазара на мобилни мрежи ще бъде по-дълбоко от по-рано прогнозираното.

Коригираната оперативна печалба е достигнала 424 млн. евро през третото тримесечие. За сравнение, средната прогноза на анализаторите беше за 545,2 млн. евро, сочи проучване на Bloomberg.

Nokia понижи прогнозата си за общия пазар, като очаква 9% спад на пазара на мобилни мрежи през 2023 г. По-рано тя каза, че очаква 2% понижение. Сега гигантът смята, че ще се представи наравно с пазара или по-бързо от конкурентите си, след като по-рано прогнозира по-добро представяне от други играчи.

„Продажбите на звеното Mobile Networks спаднаха 19%, тъй като видяхме известно забавяне в темповете на внедряване на 5G в Индия, което означаваше, че растежът там вече не е достатъчен, за да компенсира забавянето в Северна Америка“, коментира главният изпълнителен директор Пека Лундмарк.

Коригираната печалба на акция е достигнала 5 цента, което се оказа под очакваните от анализаторите 7 цента на акция.

Лундмарк коментира, че Nokia е напът да постигне долната граница на своята цел за нетни приходи от продажби за годината. Преди това компанията обрисува мрачна картина за втората половина на годината, когато през юли компанията понижи своята прогноза за 2023 г.

Nokia запази прогнозата си за цялата година, като очаква приходи от продажби от 23,2 млрд. до 24,6 млрд. евро, със сравним оперативен марж в диапазона от 11,5% до 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още