IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia: Операторите ще трябва да направят значителни инвестиции в 5G

Всеки телеком, който си позволи по-дълъг застой, ще стане неконкурентен, посочват от компанията

19:00 | 20.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Nokia сигнализира, че краткосрочният спад на търсенето на 5G оборудване от мобилните оператори в рамките на влошената икономическа обстановка, ще е отминаващ феномен, като се има предвид „значителната нужда“ за инвестиции в тези мрежи глобално, пише Bloomberg.

Nokia повтори, че предизвикателствата, идващи от лошите икономически перспективи и от факта, че клиентите работят предимно с натрупания инвентар, са се засилили през второто тримесечие и ще продължат през втората половина на годината. Компанията направи подобни коментари миналата седмица, когато сви годишната си прогноза.

„На мнение сме, че това трябва да е въпрос на време, тъй като трафикът на данни продължава да нараства с 20 до 30 процента годишно в световен мащаб“, каза главният изпълнителен директор Пека Лундмарк в интервю. „В мобилните мрежи все още има значителна нужда операторите да инвестират в 5G в световен мащаб, като само приблизително от 25% от потенциалните среднолентови 5G базови станции, разположени досега, са извън Китай“.

В петък Nokia даде непланирано предупреждение за печалбата си, като понижи прогноза за цялата година заради отслабването на пазара на мобилно оборудване от пето поколение. Гигантът е изправен пред макроикономически затруднения, тъй като клиентите продължават да работят със запаси, натрупани по време на прекъсването на световните вериги на доставките.

Nokia направи всичко това на фона на по-мрачната перспектива от страна на шведския си конкурент Ericsson, който също каза, че бизнесът му в Северна Америка е изправен пред ниски продажби, докато операторите продължават да намаляват нивата на запасите си.

Nokia обаче залага, че операторите няма да искат да изостават спрямо конкурентите си в разширяването на 5G покритието.

„Има силна конкуренция между операторите. Ако един оператор се забави за по-дълъг период от време, той ще загуби конкурентоспособността си“, коментира Лундмарк. „Вярваме, че конкурентната ситуация ще задвижи техните инвестиции. Кога точно ще започнат да се ускоряват отново е много трудно да се каже на този етап“.

Nokia очаква нетните ѝ приходи от продажби за второто полугодие да са „до голям степен същите“ на тези от първата половина на годината, както по отношение на мобилната инфраструктура, така и на звеното Mobile Networks. По-значително подобрение се очаква през четвъртото тримесечие.

Компанията очаква да генерира между 23,2 млрд. и 24,6 млрд. евро приходи през тази година, което е под старата прогноза. Nokia прогнозира сравним оперативен марж в диапазона от 11,5% до 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 9 месеца
скапаната нокиа.ало, секи кийто си позволи да ивместира в 5 джи ше фалира.За какво клиентът да ви плати 10 тъги хо-скъпа сметка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още