IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia сменя логото си за първи път от почти 60 години 

Финландският производител на 5G оборудване не иска да бъде асоцииран повече с мобилните телефони 

07:23 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nokia
Снимка: Nokia

Финландският производител на 5G оборудване Nokia обяви плановете си да промени идентичността на марката си за първи път от близо 60 години, като въведе ново лого, тъй като производителят на телекомуникационно оборудване се фокусира върху агресивния растеж и за да спре хората да го свързват с мобилните телефони - бизнес, който той напусна преди почти десетилетие.

Новото лого се състои от пет различни форми, образуващи думата NOKIA. Емблематичният син цвят на старото лого е изоставен и е заменен с различни цветове в зависимост от употребата, предава Ройтерс.

„В съзнанието на повечето хора ние все още сме успешна марка за мобилни телефони, но не това е целта на Nokia", заяви главният изпълнителен директор Пека Лундмарк в интервю за Bloomberg преди Световния мобилен конгрес в Барселона в неделя. 

“Искаме да стартираме нова марка, която е съсредоточена много върху мрежите и индустриалната цифровизация, което е нещо съвсем различно от старите мобилни телефони”. 

Телефоните с марката Nokia все още се продават от HMD Global Oy. HMD получи лиценза, след като Microsoft Corp., която купи бизнеса през 2014 г., спря да използва името.

Лундмарк също така заяви, че Nokia ще се съсредоточи върху добавянето на пазарен дял в бизнеса си, обслужващ доставчиците на безжични услуги с мрежово оборудване. Сега Nokia разполага с „боеприпаси и инструменти", за да заеме пазарен дял, без да жертва маржовете, каза той. За това са спомогнали ограниченията, наложени на китайския конкурент Huawei Technologies Co., след като редица европейски правителства блокираха компанията от възможността ѝ да продава части за 5G мрежи.

Nokia наскоро възстанови инвестиционния си рейтинг BBB- от S&P Global Ratings, с което сложи край на продължилото повече от десетилетие пропадане на територията на „боклука". Все пак Лундмарк вижда още много работа за вършене, особено по отношение на оперативните маржове на компанията. 

„Все още не сме доволни от положението, в което се намираме", казва той. 

След като поема ръководния пост в изпитващата затруднения финландска компания през 2020 г., Лундмарк определя стратегия с три етапа: възстановяване, ускоряване и разширяване. След като етапът на пренастройване приключи, Лундмарк заяви, че започва вторият етап.

Въпреки че Nokia все още се стреми да развива бизнеса си с доставчици на услуги, където продава оборудване на телекомуникационни компании, сега основният ѝ фокус е да продава оборудване на други предприятия.

Бизнесът с корпоративни мрежи достигна 8% дял в приходите на Nokia през миналата година, а следващата цел е да се изтласка бизнесът „до двуцифрена" територия, главно чрез органичен растеж и по-малки придобивания, казва главният изпълнителен директор.

Все пак Nokia изключи възможността да поеме по пътя на основния си конкурент Ericsson AB, чието придобиване на Vonage Holdings Corp. за 6,2 млрд. долара беше предизвикано от подобна цел за растеж в корпоративния сектор.

Големите технологични фирми си партнират с производители на телекомуникационно оборудване като Nokia, за да продават частни 5G мрежи и съоръжения за автоматизирани фабрики на клиенти, предимно в производствения сектор.

Nokia планира да преразгледа пътя на растеж на различните си дейности и да обмисли алтернативи, включително продажба. Новото лого вече е сложено на централата на Nokia. Снимка: Nokia Новото лого вече е сложено на централата на Nokia. Снимка: Nokia

„Сигналът е много ясен. Искаме да сме само в бизнеси, в които можем да видим глобално лидерство", каза Лундмарк.

В резултат на насочването на Nokia към автоматизацията на фабрики и центрове за данни тя ще се изправи срещу големи технологични компании като Microsoft и Amazon. 

„Ще има множество различни видове случаи, понякога те ще бъдат наши партньори... понякога могат да бъдат наши клиенти... и съм сигурен, че ще има и ситуации, в които те ще бъдат конкуренти“, казва директорът пред Ройтерс. 

Пазарът за продажба на телекомуникационно оборудване е подложен на натиск, тъй като макросредата намалява търсенето от пазари с висок марж, като Северна Америка, което се заменя от растежа в Индия с нисък марж, което принуди конкурента Ericsson да съкрати 8500 служители.

„Индия е нашият най-бързо растящ пазар, който има по-ниски маржове - това е структурна промяна", каза Лундмарк, добавяйки, че Nokia очаква Северна Америка да бъде по-силен пазар през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още