IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson обяви най-големите съкращения в телекомуникационния сектор досега

Компанията ще се раздели с 8500 служители

16:30 | 24.02.23 г.
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Производителят на телекомуникационно оборудване Ericsson ще съкрати 8500 служители по целия свят като част от плана си за свиване на разходите, показва бележка, изпратена до служителите, съобщи Ройтерс.

Въпреки че технологични компании като Microsoft, Meta и Alphabet съкратиха хиляди служители заради влошените икономически условия, решението на Ericsson е свързано с най-голямото съкращение в телекомуникационната индустрия.

„Начинът, по който ще се случи намаляването на работната сила, ще е различно в зависимост от местните практики в отделните държави“, посочва в текста главният изпълнителен директор Борхе Еколм. „В няколко страни съкращенията вече са комуникирани тази седмица“.

В понеделник компанията, която има над 105 хил. служители по целия свят, обяви, че планира да се раздели с 1400 работни места в Швеция.

Въпреки че Ericsson не разкрива които държави ще бъдат най-засегнати, анализатори прогнозират, че вероятно най-голям ефект ще има върху Северна Америка, а най-малък – върху развиващи се пазари като Индия.

През декември компанията каза, че ще свие разходите си с 9 млрд. крони (880 млн. долара) до края на 2023 г., докато търсенето на някои пазари се забавя, в това число и в Северна Америка.

„Наше задължение е да намалим тези разходи, така че да останем конкурентни“, посочва Еколм в бележката.  

Много телекомуникационни компании увеличиха запасите си по време на пика на пандемията, което сега води до забавяне на поръчки към производителите на телекомуникационно оборудване.

Verizon, една от най-големите телекомуникационни компании, планира да похарчи между 18,25 млрд. и 19,25 млрд. долара тази година, което е под бюджета ѝ за капиталови разходи в размер на 23 млрд. долара за миналата година.

По-рано главният финансов директор на Ericsson Карл Меландер коментира пред Ройтерс, че свиването на разходите ще е свързано с намаляване на броя на консултантите, ще засегне имотите, ползвани от компанията, както и броя на служителите.

Конкурентът Nokia все още не е обявил никакви планове за съкращаване на служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още