IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson се изправя пред "несигурност" след по-слабия си отчет

Компанията не успя да отговори на очакванията на анализаторите за печалбата си

10:21 | 20.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ericsson отчете по-голям спад от очакваното на печалбата за четвъртото тримесечие, след като маржовете се оказаха под натиск от промените в търсенето на 5G оборудването на производителя на телекомуникационно оборудване, пише Bloomberg.

Шведската компания отчете печалба преди данъци и лихви в размер на 8,1 млрд. шведски крони (785 млн. долара) през тримесечието. Сумата се оказа под средната прогноза на анализаторите за 10,74 млрд. крони по данни на Bloomberg.

Базираната в Стокхолм компания, която е един от най-големите доставчици на 5G оборудване в света, заяви, че печалбата ѝ за първото тримесечие преди лихви, данъци и амортизация, като се изключат разходите по преструктуриране, също ще е по-ниска от тази година по-рано. Освен това Ericsson протнозира по-ниски маржове за мрежовия си бизнес за първата половина на 2023 г. Мерките за свиване на разходите ще започнат да дават плодове в началото на второто тримесечие, обяви компанията.

„Има краткосрочни несигурности, но все пак сме още в ранната фаза на глобалното внедряване на 5G и широкоразпространената дигитализация на предприятията“, коментира главният изпълнителен директор Борхе Еколм.

Мобилните оператори по света похарчиха милиарди за пускането на мобилни мрежи от пеко поколение, които предлагат по-високи скорости и по-ниска латентност. Ericsson и финландският ѝ конкурент Nokia са най-големите европейски компании, които предлагат оборудване за 5G.

Споразумението за патентно лицензиране с Apple, действащо в продължение на няколко години, увеличи приходите на Ericsson от права върху интелектуална собственост през четвъртото тримесечие.

Цената на акциите на Ericsson се понижи с 40% миналата година. Графика: Bloomberg L.P. Цената на акциите на Ericsson се понижи с 40% миналата година. Графика: Bloomberg L.P.

Отчетът включва вече обявените 2,3 млрд. крони за потенциална глоба във връзка с предполагаеми нарушения за споразумението за отложено наказателно преследване на Ericsson, сключено с Министерството на правосъдието на САЩ. Компанията също така посочва, че ще понесе еднократен удар по корпоративния си бизнес в размер на около 1 млрд. крони заради продажбата на нейния IoT Accelerator.

Ръководството на компанията предупреди, че 2023 г. ще доведе до „огромна несигурност“ сред клиентите, особено в САЩ, което предполага, че те ще имат по-малки капиталови разходи. За да компенсира краткосрочните предизвикателства, като промените в бизнес микса и инфлацията, през декември компанията посочи, че ускорява своя план за намаляване на разходите с 9 млрд. крони до края на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още