IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia не успя да изпълни очакванията за тримесечната си оперативна печалба

Компанията все пак продължава да се възползва от голямото търсене на телекомите, свързано с 5G мрежите

13:03 | 20.10.22 г.
Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg
Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Nokia отчете тримесечна оперативна печалба, която се оказа под пазарните очаквания, въпреки че финландският производител на телекомуникационно оборудване продължава да печели от силното търсене от операторите, докато те пускат своите 5G мрежи, предава Ройтерс.

Сравнимата оперативна печалба за третото тримесечие е нараснала до 658 млн. евро от 633 млн. евро година по-рано. Сумата обаче е под средната прогноза за 690,6 млн. евро, дадена от 10 анализатори, анкетирани от Refinitiv.

Въпреки че засилващата макроикономическа и геополитическа несигурност може да е засегнала капиталовите разходи на част от клиентите, за 2023 г. Nokia очаква ръст при постоянни валути на пазарите, на които оперира, обяви главният изпълнителен директор Пека Лундмарк.

„Предвид скорошния ни успех с 5G сделките в региони като Индия, които се очаква да нараснат силно през 2023 г., ние вярваме, че категорично сме напът да изпреварим пазара и да постигнем напредък в изпълнението на нашите дългосрочни цели за маржа“, коментира той.

Нетните приходи от продажби са нараснали с 6% при постоянни валути през тримесечието спрямо 6,24 млрд. евро през същия период на миналата година. Показателят надмина прогнозата за 6,06 млрд. евро.

Но сравнимият оперативен марж е спаднал на годишна база от 11,7% до 10,5%, след като рентабилността на звеното Мобилни мрежи и мрежова инфраструктура беше засенчена от ефекта от моментите, в които се подновяват договорите в Nokia Technologies, обяви компанията.

Конкурентът Ericsson също отчете по-слаба от очакваното печалба от основния бизнес.

Цената на акциите на Nokia е спаднала с близо 15% от началото на годината, представяйки се по-добре спрямо понижението от 28% на Ericsson, но е в съответствие с представянето на книжата на европейските телекоми, които записват среден спад от 15% на стойността през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още