IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia: Търсенето на телекомуникационно оборудване остава стабилно

Компанията отчете по-висока тримесечна печалба от очакваното

16:47 | 26.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на телекомуникационно оборудване Nokia отчете по-висока от очакваното печалба, посочвайки, че търсенето „остава стабилно“ дори на фона на по-слабата макроикономическа обстановка, поради която телекомите са склонни да имат по-предпазлив подход към разходите си за 5G мрежи, пише Bloomberg.

Коригираната оперативна печалба е нараснала с 27% до 1,15 млрд. евро за четвъртото тримесечие, обяви финландската компания. Средната прогноза на анализаторите беше за 946 млн. евро, сочат данни на Bloomberg. Коригираната печалба на акция е достигнала 16 цента, което се оказа над очакванията.

„В началото на 2022 г. казахме, че това ще бъде година на ускорение и изпълнихме това, което обещахме“, коментира главният изпълнителен директор Пека Лундмарк. „Очакваме поредна година на растеж“.

Цената на акциите на Nokia нарасна със 7,2% до 4,52 евро в Хелзинки – най-големият ръст от юли насам.

Нарастващите икономически предизвикателства продължават да оказват натиск върху доставчиците на 5G оборудване, като продажбите се насочват към пазари с по-нисък марж като Индия, а разходите на американските телекоми се свиват. Миналата седмица конкурентът Ericsson отчете по-голям от очакваното спад на печалбата, след като някои от големите му клиенти свиха разходите си заради несигурната икономическа среда.

„Веригата на доставките очевидно беше проблем, особено що се отнася до полупроводниците, но това вече не е ограничение“, коментира Лундмарк в интервю. „Ситуацията почти се нормализира. Нещото, което все още не се е нормализирало, са сроковете за изпълнение, които са необичайно дълги и това има пряка връзка с нашия нетен оборотен капитал“.

По-рано тази седмица Nokia обяви няколкогодишно патентно споразумение със Samsung Electronics, което позволява на производителя на смартфони да използва технологии на Nokia в своите продукти, като си плаща за това. Новата сделка беше сключена след изтичането на преходния договор за ползване на интелектуална собственост между двете компании.

Nokia коментира още, че оперативният ѝ марж ще достигне 11,5-14% тази година в сравнение с 12,5% за 2022 г. Приходите се очаква да нараснат до 26,5 млрд. евро тази година. Прогнозата на анализаторите е за 25,4 млрд. евро според проучване на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още