IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HMD Global планира да произвежда смартфоните Nokia в Европа

Компанията представи три нови модела точно преди началото на Световния мобилен конгрес в Барселона

16:01 | 25.02.23 г.
Снимка: HMD Global
Снимка: HMD Global

Финландският гигант HMD Global, който стои зад смартфоните с марката Nokia, обяви, че планира да произвежда и тества телефони в Европа от следващата година. Идеята на компанията е да прави 5G устройства на Стария континент.

Заявката на HMD е, че ще „предложи високо ниво на сигурност чрез персонализиран софтуер и функции за сигурност“, а за целта ще работи с допълнителни партньори по ИТ сигурността.

По думите на съоснователя, председател и главен изпълнителен директор на HMD Global Жан-Франсоа Барил чрез този ход компанията ще засили позициите си като доставчик на смартфони в Европа.

Ходът е особено важен за Стария континент, който се опитва да привлече повече компании да произвеждат на негова територия, на фона на отдръпването на част от технологичните играчи от китайския пазар. Последното се дължи на факта, че пандемията показа колко уязвими са веригите на доставките, когато има зависимост само от един пазар и няма диверсификация.

Сега Nokia планира допълнителни инвестиции в софтуер за сигурност, разкри компанията.

Само два дни преди официалния старт на Световния мобилен конгрес в Барселона, HMD Global представи три нови смартфона, с които разширява портфолиото си от предложения в по-ниския ценови клас – Nokia G22, Nokia C32 и Nokia C22.

Nokia G22

Nokia G22 е най-любопитният от трите модела, тъй като връща потребителите към времената, в които можеха да ремонтират сами телефоните си. Новият модел позволява лесна смяна на компоненти, без да е нужно посещение в специализиран сервиз. За целта HMD си партнира с iFixit, така че потребителите да получат на достъпни цени ръководства за ремонт, както и резервни части за подмяна на дисплей, огънат порт за зареждане или нова батерия.

Отвъд това G22 разполага с гръб, който е направен от 100% рециклирана пластмаса, а батерията му е с капацитет от 5050 mAh и издържа до три дни. Тя поддържа до 800 цикъла на зареждане, а след това се представя на 80% от първоначалния си капацитет. Дисплеят е 6,52-инчов HD+ с 90 Hz честота на опресняване и покритие с Corning Gorilla Glass 3.

Смартфонът работи с Android 12 и ще получава актуализации на операционната система в продължение на две години, а на сигурността – за три години. Освен това има удължена тригодишна гаранция без допълнителни разходи. Българските потребители ще получат и силиконов кейс от 100% рециклирани материали в кутията. Конфигурацията, в която G22 ще е наличен у нас, е 4/128 GB, а препоръчителната му цена е 369 лева.

Nokia C22

От своя страна, Nokia C22 ще се предлага за 249 лева в конфигурация 2/64GB, а компанията акцентира върху физическата му издръжливост на изпускания. В случая има IP52 защита от прах и водни капки.

Смартфонът също има батерия, която издържа до три дни, благодарение на капацитета си от 5000 mAh. Освен това разполага с двойна 13MP задна камера и 8MP селфи камера, които ползват по-развити алгоритми за обработка на изображенията.

Nokia C22. Снимка: HMD Global Nokia C22. Снимка: HMD Global

Операционната система е Android 13, a компанията твърди, че е олекотила софтуера, за да може устройството да работи по-пъргаво. Цветовете, в които ще се предлага телефонът, са Midnight Black и Sand, а дисплеят е с 2,5D стъкло. Устройството разполага с твърдо метално шаси, разположено в здрава поликарбонатна конструкция.

Nokia C32

При модела C32 акцентът пада върху по-добрите алгоритми на камерата в най-бюджетния клас на бранда. Телефонът разполага с 50 MP задна камера, комбинирана с 2MP макрокамера. Предната пък е 8MP.

Батерията на Nokia C32 е с капацитет от 5000 mAh, като издържа до три дни, а в софтуерен план моделът разчита на Android 13.

Що се отнася до дизайна, смартфонът е с покритие от закалено стъкло и има прави странични стени и 2,5D стъклено покритие на дисплея. Устройството поддържа 4G свързаност и ще се предлага в България в конфигурация 4/64GB на препоръчителна цена от 289 лева.

Тук може да следите новините от Световния мобилен конгрес в Барселона от специалния пратеник на Investor.bg Елена Кирилова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още